CHP Samsun Milletvekili Hayati Tekin, Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçe görüşmeleri esnasında Samsun'un kültür ve turistlik alanda yaşadığı problemleri Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'ya aktardı. Tekin, ''Yetersiz girişimlerden dolayı Samsun'da turizmden verim alınamıyor'' dedi

Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Hayati Tekin, Kültür ve Turizm Bakanlığı Plan ve Bütçe Komisyo'nunda Samsun'un kültür ve turizmle ilgili sorunlarını tartışarak, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı'dan destek istedi. Bafra, Havza ve Tekkeköy gibi tarihi ilçelere yatırım yapılmadığını söyleyen Tekin, ''Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğine ihtiyacımız var ifadelerini kullandı.

ARKEOLOJİ MÜZESİ ÖNCELİK OLMALI
Samsun'da 10 yıl önce gerçekleştiği halde yeniden Gazi müzesinin resterasyonundan bahsedildiğini kaydeden Tekin, "Samsun'un en öncelikle beklediği Samsun Arkeoloji Müzesi. Arsası hazır ama şu anda bu proje aşamasında bakanlığınız ve Samsun Büyükşehir Belediyesi arasında gidip geliyor. Bu konuya bir an önce el atmanızı rica ediyorum'' dedi.

BAFRA'DA TARİH YOK OLUYOR
Samsun'un Bafra ilçesinde devam eden İkiztepe kazılarının çok yavaş gittiğini söyleyen ''Kazı çalışmalarını sürdüren kazı başkanının vefat ettiğini biliyoruz, yalnız buraya gerçekten aklıselim birinin atanması gerekmekte. Ayrıca, Bafra'nın tarihî evleri de çok berbat ve karmaşık olan şehir yapılanmasında da tarih yok olmak üzere. Samsun'un Alaçam ilçesinde tarihî evlerden biri yandı. Halbuki güzel, tarihî bir mahalle var acil ilgi bekliyor. Toplu olması hasebiyle burada bir mini turizm destinasyonu yaratılabilir'' ifadelerini kullandı.

AKP TURİZME İLGİSİZ
Havza ilçesindeki termal su kaynaklarının çok bakımsız mekanlarda heba edildiğini ifade eden Tekin, ''Yine, termal su kaynaklarına sondajların çok derin ve pahalı olması gerekçesiyle yeterince yatırım yapılmıyor ve gün üzerine çıkarılmıyor. Havza ilçemiz civarın turizm ve termal turizm merkezi olabilecek durumdayken ilgisizlikten yeteri verim alınamıyor. Bu konuda da bakanlığınızın desteğine ihtiyaç var. Ayrıca Tekkeköy'de bulunan birinci derecede arkeolojik sit alanlarına kazma dahi vurulmadı hatta görevli dahi atanmadı. Keza, Terme ve Ayvacık ilçelerinde de doğa turizmine en elverişli bölge olmasına rağmen cılız girişimler var. Bunlar konusunda da bakanlığınızın desteklerine ihtiyaç var'' diye konuştu.

OMÜ'YE DESTEK VERİN
Tekin, Ondokuz Mayıs Ünivesitesi'nde yapılacak uluslararası arkeolojik sempozyumlara da destek olunmasını isteyerek, ''Üniversitemizde aralık ayında Sinop ilimizi de kapsayan 'Sualtı Arkeoloji Kongresi' yapılacak. OMÜ Arkeoloji bölümü de sempozyum giderleri için sponsor ve destek arıyor. Bu konuda da ayrıca desteğinizi bekliyoruz'' sözlerini kaydetti.

ARKEOLOJİ MÜZESİ 2017'DE
CHP'li Tekin'in sorularını cevaplayan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ise, ''Bafra İkiztepe kazıları için 2017 yılı bütçesinden 30 bin lira para aktarıldı. MİT bloklarının yerine yapılacak olan arkeoloji müzesini de 2017 için programa aldık. Diğer konuları da inceleyip yazılı olarak tarafınıza bildireceğim'' şeklinde konuştu.

Zerrin SOMUNCU