Medical Park Samsun Hastanesi Kulak Burun Boğaz Kliniği'nden Opr. Dr. Murat Nabi Bulut 'bademcik iltihabı' hakkında bilgi verdi.

Dr. Bulut 'Bademcik iltihabı (tonsillit), çocukluk çağı boyunca en sık görülen enfeksiyondur. En karakteristik klinik belirtileri ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı, öksürük ve halsizliktir. Bu hastalığa virüs ve bakteriler yol açar. Tedavi edilmediği takdirde daha ciddi bir boğaz enfeksiyonuna dönüşebilir' dedi.

SERUM VE ANTİBİYOTİK TEDAVİSİ
Bademcik tedavisine, vücudun kendi savunma mekanizmasını güçlendirmekle başladıklarını ifade eden Opr. Dr. Bulut 'Bunun için yatak istirahati, yeterli sıvı alımı ve beslenme ön şarttır. Ateş olduğunda ılık suyla duş almak, vücuda alkol ve soğuk su ile ıslatılmış pamuk ve kompreslerin uygulanması işe yarar. Bunlar yeterli olmazsa, ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Bakteriyel enfeksiyonlarda antibiyotik tedavileri gerekebilir. Tablonun ağır olduğu bademciklerin aşırı iltihapla şişmesi, hava yolunu kapatması sonucu ağızdan beslenme güç olabilir. Bu gibi durumlarda hastaneye yatılması, serum ve antibiyotik tedavisi yapılması gerekebilir' dedi.

OPERASYONLA ALINMALI
Kulak Burun Boğaz Uzmanı Opr. Dr. Murat Nabi Bulut, şu bilgileri verdi: 'Bademcikler geçirdikleri sık iltihaplar sonrası artık savunma sisteminin bir parçası olmaktan çıkıp kendileri vücudu zayıf hale getiren birer yapı olurlar. O zaman ameliyatla alınmaları gerekir. Mikrop üreten konumda oluşları dışında solunumu ve yutmayı engelleyecek denli büyük bademcikler de alınmalıdır. Yine kendi iltihapları sonucu yakın organlarında hastalanmalarına yol açan konuma gelmiş iseler alınmaları gerekir. Bu gibi durumlarda doktorunuz operasyon için gerekli tetkikleri yapacak ve öneride bulunacaktır.'