AK Parti Ordu Milletvekili Oktay Çanak'ın, fındık fiyatlarındaki gerileme üzerine Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO) ve Tarım Kredi Kooperatifleri vasıtasıyla müdahale alımları yapılması için çalışma yapıldığını açıklamasının ardından Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan değerlendirmelerde bulundu.

HEPİMİZİN BEKLENTİSİ
Geçen yıl da benzeri tarzda açıklamalar yapıldığını ifade eden Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, "Hükümet bu konularda ne zaman köşeye sıkışsa, üreticiden ne zaman tepki sesleri yükselse böyle bir açıklamada bulunuyor ama arkasını getirmiyorlar. Bu bir aldatmaca olmamalıdır. Bunun gerçekleşmesi hepimizin ümidi ve beklentisidir. Bu geç kalınmış bir çalışma dahi olsa da yapılması gereken bir çalışmadır. Çünkü üretici ciddi anlamda zor durumdadır" diye konuştu.

DOĞRU BİR ADIM
Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü ise, kendilerinin her zaman devletin fındığa sahip çıkması gerektiğini ifade ettiklerini belirterek, "Fındık ülkemizin en önemli ihraç ürünlerinden bir tanesidir. Aslında fındığın bu kadar yerlerde sürünmemesi lazım. TMO ya da Fiskobirlik piyasadan yaklaşık 50 bin ton kadar fındık alsa, en azından maliyetinin üzerinde fiyat görecek. Bunun bu şekilde olması gerektiğini, çalışmanın doğru bir adım olduğunu düşünüyoruz ve Ziraat Odaları olarak destekliyoruz" dedi.

DÜNYADA DA BU ŞEKİLDE
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan da Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın bu yönde bir çalışması olduğunu dile getirerek şunları söyledi: "Şu anda zaten bir çalışma var. Sadece fındıkta değil, kayısı, incir, üzüm gibi ürünlerin birliklerinin yapılarında bir düzenlemeye gidileceğini biliyorum. Kısacası Bakanlık bu düzenlemeyle tarım politikasını belirlemeyi amaçlıyor. Bu işin dünyadaki örnekleri de böyle. Yapılacak çalışmanın doğru bir çalışma olacağını düşünüyorum."

Barış BUDANOĞLU