Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun Milletvekili Hayati Tekin, Haberaks TV ekranlarında yayınlanan Burcu Düzgün Çoban'ın sunduğu Haberin Sesi programına katılarak, açıklanan işsizlik oranlarına dair ve yeni Anayasa taslak metniyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

CHP'YE MUHTAÇ DEĞİLLER
MHP'ye sunulan taslağın içeriğini tam bilmediklerini belirten Tekin, "Gündeme oturan başkanlık sisteminin adını Cumhurbaşkanlığı diye değiştirmişler. Başkanlık bütün yetkiler ama adına Cumhurbaşkanı diyerek kelime oyunu yapıyorlar. Her şey tamam, adı başkanlık. MHP'nin dayatmalarıyla ilk 4 maddede değişiklik yapılamazları işlemiş, AK Parti tek başına ben yaptım oldu demiyor. Beraber kafakafaya vermişler bunu topluma nasıl yuttururuz, nasıl bir kelime oyunu yaparız çalışması hissi uyandırıyor. Kötü olan bu. Neyse ortaya konulmalı. Anayasa bütün toplumun kabul edeceği şekilde olmalı. Çünkü rejim değiştiriliyor. 20 sene sonra bile o günkü nesiller bugün yaşananları lanetler. Bazı maddeler geçiyor ileride başka bir maddeyle yok ediliyor. Ayak oyunları var. Bunlar dürüst ve ahlaki şeyler değil. Belki erken konuşuyoruz. Henüz MHP'nin eline sunulan ordan sızılanları konuşuyoruz. Ama MHP bunu kendi içinde değerlendiriyor. Önümüzdeki haftanın başında oluşan şekli, MHP Lideri açıklayacaktır. Oluşan şekil üzerinde CHP Genel Başkanınıda davet edecekler belki orada işler biraz daha netleşir. MHP, AK Parti arasında iş yoğurulduktan sonra, 'bizim tasarımız budur' diyecekler. CHP pozisyona hayır dese bile nihayetinde 330'u AK Parti, MHP beraber tamamlıyorlar. 330'u geçtikten sonrada halk oylamasına götürme yetkileri var. CHP'ye çok muhtaç değiller. Ama getirilen taslak gerçekten başkanlık sistemini önermiyor. Anayasada CHP'nin de kabul ettiği geçen dönemde çalışılan 60 madde o 60 maddeyi getirin onu onaylayalım geçelim. 60 madde bir geçsin problemleri karşılıklı kabul etmediklerimiz kalsın 60 maddeyi geçirmiş olalım önerisi vardı. Böyle bir pozisyon doğarsa elbetteki CHP'ninde itirazı olmaz. CHP'ninde onayladığı 60 madde onaylanır geçilir bu manada MHP'ninde eli rahatlar" ifadelerini kullandı.

AK PARTİ'NİN DEĞİL SARAYIN HATASI
"Bu tablo nasıl geri dönebilir buna bakmamız lazım, sonuçta hepimiz bu geminin içindeyiz" diyen Tekin ülkenin geleceğine ve gençlerine yazık edildiğini söyledi. Tekin açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Gençlerimize yazık oluyor. Her gün binlerce işsiz kapımızı çalıyor. Elbetteki son zamanlarda rakamı arttıran FETÖ'den çıkarılan insanlarda tahminim eklendi. Çünkü 11,3 korkunç bir rakam. Belki önümüzdeki aya bu rakam daha da yükselir. Burada ekonominin zor duruma girmesi, sanayi üretimin düşmesi, doların fırlaması finans krizinin kapıda görünüyor olması işvereni tedirgin etti. İşverenin tedirgin olması sebebiyle çıkışlar başladı. Bir çok insan şu anda işini kaybediyor ve iş kaybetmeler şuan da devam ediyor. Bu durum saklanıpta istatistik oyunları yapılmazsa önümüzdeki ay bu verilerin daha yüksek çıkması muhtamel, düşerse şaşırırım. Bu sadece Samsun'un sorunu değil. Bu 11,3 tüm Türkiye'nin genel sorunu. Bu tablo hepimizi ürkütüyor. Çözüm haddini bilmek. Ey Avrupa, Amerika, Rusya, Irak, Suriye kiminle ticaret yapacaksın. Bir bakkal dahi açsan o mahelledeki insanlarla iyi geçinmek zorundasın. Kavga, gerginlik bu AK Parti'nin değil sarayın hatası. AK Parti diye bir şey zaten yok sarayın ağzına bakıyor. Saray bu noktada sadece kendi egosu için oraya buraya sataşıyor. Halbuki huzur ve sükut gelse esnaf, ticaretçi,sanayici, ithalatçı,ihracatçı, köylü, tarımcı, üretici herkes kendiişine dört elle sarılsa bizim şu an işçiye ihtiyacımız olur. Ama biz bu savaş ortamlarında ona buna sataşarak zarar ediyoruz. Bizim ülkemiz ticaret ortamının tam merkezi."

Pirsu DÜZGÜN