Burun ameliyatların özellikle kış aylarında yapılması gerektiğini belirten operasyonlarını Özel FBM Tıp Merkezi'nde gerçekleştiren Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç.Dr. Turgut Ortak, 'Özellikle kış döneminin biraz daha sert geçeceğini sonbaharın birden soğumasıyla görüyoruz.

Burun ameliyatlarında bizim plastik cerrahlar olarak hedeflediğimiz şey, şekil ve nefes almalarıdır. Biz buna fonksiyonel burun ameliyatı diyoruz. Özellikle burunun iç kısmında serpton eğriliği olan hastalarda kış döneminde en ufak bir nezle halinde burunun iç kaplaması ödemleştiği için yüzümüzde mevcut olan havalanmayı sağlayan sinüs dediğimiz yapıların ağızları burnumuzun içerisine boşaldığında bu kanalların ağızlarını tıkarlar.

Tıkadığı için de içerisindeki sıvı rahat boşalamaz, enfekte olur ve sinüzit dediğimiz tabloya yol açar. Hele de burun içerisinde eğrilikler varsa bu kanallar daha da fazla tıkanır ve insanlar sinüzit şikayetleriyle karışık bir tablo yaşarlar' dedi.
Vatandaşların güzel bir buruna sahip olmaları için plastik cerrahlara da başvurmaları gerektiğini ifade eden Ortak, 'Sinüzit şikayetlerin den bir tanesi sabah uykudan uyanmakta zorlanmak, gün içerisinde bitkin, halsiz hissetmek, ayakkabıyı giyip çıkartmak için eğildiği zaman yanak ve alın bölgelerinde ağırlık asılmış gibi ağrılara sebep olmasıdır. Yaptığımız ameliyatlarda özellikle sinüzit şikayetlerini azaltacak şekilde burnun orta hattındaki eğrilikleri düzeltiyoruz. Kişinin rahat nefes alabilmesi için gerekli olan burunun nefes almasını sağlayan hava yolunu destekleyici önlemleri de ameliyat sırasında yapıyoruz. Böylece burunun hem şeklini hem de fonksiyonunu kazandırmış oluyoruz. Artık önümüz kış burnunda eğriliği olan insanlar bu ameliyatı bir şekilde olmak zorundalar.

Ne kadar erken olurlarsa o kadar sağlıklı ve sıhhatli bir yaşama devam ederler. Bu ameliyatları eskiden, sadece eğriliğe bağlı olanları, şekil bozukluğu olmayanları kulak burun boğaz uzmanlarına öneriyoruz. Şimdi ise hem fonksiyonel hem de dış görünüme yönelik ameliyatları plastik cerrahlar olarak bizler yapabiliyoruz' diye konuştu.