Genel merkezi Samsun'da bulunan Karadeniz Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Karadenizbirlik), vatandaşları 'taklit ve tağşiş' konusunda uyarmaya devam ediyor. Karadenizbirlik Genel Müdürü Ünal Erarslan, bu tür yağların yetkililere ihbar edilmesini istedi.

Son zamanlarda yemeklik ayçiçeği yağlarında tespit edilen taklit ve tağşiş olaylarının oldukça arttığını belirten Karadenizbirlik Genel Müdürü Ünal Erarslan, 'Bu durum ithalata bağımlı olan bitkisel yağ sektörünü sıkıntıya sokarak haksız rekabete neden olduğu gibi devletimizi de önemli ölçüde vergi geliri kaybına uğratmaktadır. Kurum olarak, ayçiçeği yağı piyasasında içerisinde sağlıksız yağlar katılmış, lisansız olarak biyodizel kullanımı için toplanan kullanılmış yanmış yağların tekrar piyasaya sürdüğü duyumlarını zaman zaman alıyoruz. Vatandaşlarımız çok dikkatli olmalı. Piyasada alışılagelmiş 5-10 ve 18 kilogramlık yağ yerine, daha düşük gramajlı yağlar da sürülüyor. Fiyatı ucuz diye bu yağlardan alınmamalı. Tüketiciler mutlaka bildik üretiminden emin oldukları markaları tüketsinler. Satın alırken gramajlarına ve üretim tarihlerine baksınlar' dedi.

Markamız koruma altında

Sahte yağ üretim ve dağıtım konusunda ağır bir yaptırımın olmamasının sahte yağ üretimini adeta teşvik ettiğini de belirten Eraslan, 'Bu konu beslenme ve güvenli gıda temininin, toplum sağlığının korunması açısından büyük önem arz etmektedir. Karadenizbirlik, tüm kalite sistemlerini kapsayan Helal Sertifikasyonu denetimini başarıyla geçirmiş, son olarak bu belgeyi almaya hak kazanmıştır. Böylece taklide ve tağşişe oldukça elverişli olan yağ piyasasında sahtecilere ve taklitçilere karşı markamız koruma altına alındı' diye konuştu.

Halk sağlığıyla oynayan Samsunlu firma

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın geçtiğimiz günlerde yayımladığı bir liste ile vatandaşın sağlığıyla oynayan firmaları deşifre ettiğine dikkati çeken Erarslan, "Bunların arasında, bitkisel yağ kategorisinde Samsun markası olan ve piyasada yer alan bir marka da var. Bakanlık, ürün için, 'asitleri kompozisyonu, sterol kompozisyonu, ayçicek yağından başka tohum yağları tespit edildi' değerlendirmesinde bulundu. Biz bunu zaten hep söyledik. Bakanlığın bu deşifresine rağmen yaptığımız araştırmalarda, söz konusu firmanın ürününün halen Samsun'daki bazı marketlerde satıldığını gördük. Bu duruma anlam vermek güç. Vatandaşlarımız, bu ve benzeri sahte yağ ürünlerini mutlaka ihbar etmeli' şeklinde konuştu.