Bir AB programı olan ve yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmek, öğrenciler ile eğitimcilerin Avrupa'da karşılıklı değişimini sağlayarak programa katılan ülkelerdeki alınan derece ve akademik olarak tanınması, şeffaflığın gelişmesine katkıda bulunması amacıyla gerçekleştirilen Erasmus, tüm hızıyla sürüyor. Erasmus programına 2009 yılında katılan Ordu Üniversitesi, bu süre içerisinde 19 ülkede 129 üniversite ile anlaşma yaptı. Bu anlaşmalar kapsamında gelen-giden öğrenci sayısı 114, staj hareketliliği öğrenci sayısı 45, giden akademik personel ders verme sayısı 40, gelen-giden idari personel eğitim alma sayısı 39 olarak belirlendi.
Yurt içinde eğitim veren yükseköğretim kurumları ile yurt dışında eğitim veren yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim elemanı değişimini gerçekleştirmeyi amaçlayan bir diğer program olan Mevlana programı ile Ordu Üniversitesi, 19 ülkede 45 üniversite ile anlaşması yaptı. 2009 yılından bu yana Mevlana Değişim Programı kapsamında gelen-giden öğrenci, gelen-giden akademik personel sayısı toplamda 11 olarak açıklandı.
Ordu Üniversitesi'nin ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim-öğretim yapan yükseköğretim kurumları arasında öğrenci ve öğretim üyesi değişim programı olan Farabi Değişim Programı kapsamında ise 81 ilde 90 üniversite ile anlaşması bulunuyor. Bu program çerçevesinde 2009 yılından bugüne kadar gelen-giden öğrenci sayısı 265 olarak açıklandı.