Samsun Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Nalan Demirtaş, Samsun'da kadının durumu, boşanma oranları ve şiddet hakkında değerlendirme yaptı. Demirtaş, kadın ve şiddet olgusunun artığına dikkat çekti.

10 KADINDAN 4'Ü ŞİDDET GÖRÜYOR
Kadına yönelik sorunların aslında Türkiye'nin sorunu olduğunu vurgulayan Demirtaş, 2013 yılında Ortadoğu Kalkınma Ajansı tarafından yapılan Samsun'da Kadının Durumu konulu çalışmanın sonuçları hakkında bilgi verdi. Demirtaş, 'Çalışma sonuçlarına göre, yüzde 40 oranında kadın şiddete maruz kalıyor. Yani 10 kadından 4'ü şiddet görüyor. Tabi fiziksel şiddet olduğu gibi psikolojik, ekonomik, cinsel şiddetler de var. Her geçen yıl da bu şiddet maalesef artıyor' diye konuştu.

SIĞINMA EVLERİ YETERSİZ


Başkan Demirtaş, 2012 yılında Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine dair kanun çıkarıldığını, bu kanuna yönelik belediyelerin sığınma evi açtığını kaydetti. Demirtaş, 'Ayrıca Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi kuruldu. Burada şiddete uğrayan kadınlar için psikolojik destek veren sosyolog ve psikologlar var. Ancak yeterli olamıyor, sığınma evlerinin sayısı yeterli değil. Normalde yasaya göre, nüfusu 50 bini geçen yerlerde sığınma evleri açılmak zorunda, ancak Samsun'da ikinci sığınma evi daha yeni açıldı. Kapasitesinin de çok düşük olduğu yönünde bilgiler alıyoruz. Bununla ilgili gerekli görüşmelerimizi yapacağız' şeklinde konuştu.

DİKKAT ÇEKİCİ BİR ORAN
Samsun'daki boşanma oranları hakkında da bilgiler veren Demirtaş, 'Boşanma oranlarıyla ilgili mahkemelerden alınan istatistiki bir bilgi yok. Adli Yardım Komisyonu'nda çalıştığım dönemde ve üyelerden geçen hafta aldığım bilgilere göre, boşanma oranlarında çok ciddi bir patlama var. Sığınma evlerine yönlendirilen kişi sayısı çok fazla. Yüzde 70 oranında bir artış söz konusu. Başvuru yapanların çoğunun kadın olması da çok dikkat çekicidir ve bu oranının büyük kısmını şiddet gören kadınlar oluşturuyor' ifadelerini kullandı.

BİZE YANSIYAN TARAFINI GÖRÜYORUZ
Şiddet görsün veya görmesin kadınların genel sorununun 'kadına karşı ayrımcılık' olduğuna dikkat çeken Demirtaş, 'Bu ayrımcılığı ekonomik hayatta gördüğümüz gibi normal ve siyasi hayatta da görüyoruz. Kadınların kendilerine daha fazla güvenmeleri, ikinci planda kalmamaları gerekiyor. Mücadelemizde yardıma ihtiyacımız var, bütün kurumlar, devlet kuruluşları ve barolar el birliği içinde çalışmalıdır. Sorun aslında hepimizin sorunu ve biz sadece bize yansıyan tarafını görüyoruz. Bunun daha büyük boyutta olduğunu hepimiz biliyoruz' dedi.

Zeynep Irmak ÖCAL