TÜRKONFED 20. Girişim ve İş Dünyası Zirvesinde, Global Oyuncu Olarak Aile Şirketleri paneli düzenlendi. Kaya Termal Otel'de Gazeteci Nedim Atilla'nın moderatörlüğünde gerçekleşen panelde Avrupa Yatırım Bankası Türkiye Temsilcisi MassimoD'Eufemia, İnci Holding Yönetim Kurulu Üyesi Perihan İnci, Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Feyhan Yaşar ve Londra Borsası Elite Programı İcra Kurulu Başkanı Luca Peyrano, aile şirketleri ile ilgili düşüncelerini paylaştı.
Aile şirketlerine 900 milyon Avro destek
Panelde yaptığı konuşmada, aile şirketlerinin geleceğini yaratmanın önemine işaret eden Avrupa Yatırım Bankası Türkiye Temsilcisi MassimoD'Eufemia, AB yatırım bankasını temsil eden tek kişi olarak Türkiye'de uzun vadeli yatırımlar için var olduklarını söyledi. Türklerin ekonomik olarak yeni fikirler ve güzel yetenekleri olduğunu açıklayan D'Eufemia, ülkedeki KOBİ ve dinamizmin farkında olduklarını da belirtti. Avrupa'da da KOBİ ve aile şirketlerinin önemine değinen D'Eufemia, 'Türk KOBİ'lerine 900 milyon avrodan daha fazla yatırım desteği sağladık. 4 binin üzerinde KOBİ'ye destek olduk. Bu desteklerin büyük bir kısmı aile şirketleriydi. Bu sebeple aile şirketlerinin ciddi bir yatırım bankasıyız' diye konuştu.
'Türk ekonomisinde kadınlar itici güç'
Türkiye'nin köklü aile şirketleri arasında yer alan İnci Holding Yönetim Kurulu Üyesi Perihan İnci ise, Türk ekonomisinde kadınların itici güç olduğunu söyledi. İş dünyasında özellikle yönetim kademesinde kadınları aktif gördüğünü dile getiren İnci, '2008 krizinden sonra kadınların iş dünyasında daha fazla yer alması çokça desteklenmeye başlandı. 2008 krizinde aile şirketleri krizden daha iyi toparlandı. Çünkü aile şirketlerinde dayanışma var. Türk kültüründe kadın toparlayıcıdır. Adildir ve eşit dağıtır. Aile işletmeleri ve küçük işletmeler Türk ekonomisinin temelidir. Umarım bu güçlükler hep beraber birlik göstererek aşılacak' dedi.
'Aile fertleri takım olmalı'
Ticarette takım olmayan hiçbir şeyin başarılı olamayacağını dile getiren Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Feyhan Yaşar da aile şirketlerinde aile fertlerinin şirket çalışanları ile takım olması gerektiğini belirtti. Her aile şirketinin bir misyonu olduğunu ifade eden Yaşar şunları söyledi: 'Çalışanların profesyonel olduğu gibi aile bireylerinin de profesyonel olması lazım. Şirket içinde herkesin konuşması ve söz hakkı olması gerekir. Bilgilere rakamlara sahip olarak görmesi lazım. Küçük şirketlerin büyüdükçe lider konulara sahip olacağını düşünüyorum. Ticari başarı olması lazım. Finansal rakamlar ve uluslararası strateji çok önemli noktalardır. Bu olduğu takdirde, aile şirketleri ekonomimizin en güçlü halkası olacaktır.'
'Avrupa'da da çok fazla işsiz var'
Avrupa'nın en büyük borsası olan Londra Borsası Elite programı İcra Kurulu Başkanı Luca Peyrano ise, İtalya'da şirketlerin yüzde 90'ının aile şirketi olduğunu söyleyerek aile şirketlerinin sermaye problemlerine çözüm üretmek için çalıştıklarını açıkladı. 23 ülkeden 500 şirkete destek olduklarını ifade eden Peyrano, 'Birçok ülkeye yayılıyoruz. Aile şirketleri nereye giderse gitsin zorluklar yaşıyor. Normal şirketlere göre daha zor şartlarda oluyorlar. Büyük şirketler bizim piyasamızda karar almada çok daha kurumsallaşmış oluyorlar. Avrupa'da 23 milyon KOBİ var. Avrupa'da da çok fazla işsiz var. 23 milyon işsiz var. Her KOBİ'nin bir kişiyi işe aldığını düşünün böyle bir şey olursa bu ülkelerin hiçbirinde işsizlik kalmaz' dedi.

İş Zirvesinin ana gündemi aile şirketleri