Kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık tarihinden itibaren başlıyor. Sürücüleri kış lastiği konusunda uyaran Atasoylar Lastik Sahibi Atasoy Falcıoğlu, 1 Aralık'tan önce kış lastiklerinin mutlaka taktırılması gerektiğini ifade ederek, 'can güvenliği' vurgusu yaptı.

602 TL CEZASI VAR
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın 2012 yılında kış lastiği takma zorunluluğunu çıkardığını ifade eden Falcıoğlu, bu zorunluluğun ilk olarak ticari araçlara daha sonra genele yayıldığını belirtti. Falcıoğlu, 'Kış lastiği olmayan sürücülere bu sene 602 TL ceza kesilecek. Kış lastikleri vakumlu olduğu için ıslak ve buzlu zeminde daha iyi tutunuyor. Yaz lastikleriyle kışın kaza olasılıkları daha yüksektir. Zincir noktasında ise yoğun buzlanma olan yerlerde kış lastiği artı zincir de gereklidir. Zaten zincirin de arabada bulunması zorunlu' şeklinde konuştu.

FİYATLAR ARTACAK
1 Aralık tarihine yaklaştıkça fiyatların artacağına dikkat çeken Falcıoğlu, sürücüleri uyardı. Falcıoğlu, 'Vergilerden dolayı ithal lastik oranları azaldığı için Türkiye'de bu sene kış lastiği az miktarda var. 1 Aralık tarihine yakın yoğun bir talep oluyor, lastikte az olduğu için bu durum fiyatlara yansıyor. 1 Aralık'a yaklaştıkça hem fiyatlar artacak hem de vatandaşın bekleme süresi uzayacak. Bu nedenle çok beklemeden kasım ayında hem fiyat açısından hem de zaman açısından lastikler taktırılmalı' dedi.

CAN GÜVENLİĞİ İÇİN ÖNEMLİ
Ortalama 200 TL civarında lastiklerin olduğunu ifade eden Falcıoğlu, markaya göre bu fiyatların da değiştiğini kaydetti. Falcıoğlu, 'Kış aylarında yaşanan kazaları görüyoruz, zaten kış lastikleri sadece kar için kullanılan lastikler değil bunlar soğuk, ıslak zemin, yağmurlu havalarda kullanılıyor. Yol tutuşu daha fazla olduğu için can güvenliği noktasında önemli bir husus. Her bütçeye uygun lastikler var, vatandaşlarımıza da bu konuda yardımcı oluyoruz' diye konuştu.

Zeynep Irmak ÖCAL