Altı Nokta Körler Derneği Samsun Şube Başkanı Aynur Yiğit, görme engelli vatandaşların kaldırım işgalleri, iz takibi denilen sarı çizgilerle alakalı bazı sıkıntılar yaşadığını ifade etti. Görme engelli vatandaşlarla alakalı yapılan çalışmalarda istişare yapılması gerektiğine dikkat çeken Başkan Yiğit, istişare olmadığı için bazı işlerin oldubitti mantığıyla yapıldığını savundu.

BİZİM İÇİN CİDDİ SIKINTI
Şehirde yürürken bazı zorluklar yaşadıklarını söyleyen Başkan Yiğit, 'Samsun, Karadeniz'in incisi ama maalesef engelsiz bir şehir değil. Engelli ve zor bir şehir, engelliler adına daha da zor bir şehir. İnşallah ilerleyen zamanlarda engelsiz bir şehir haline geliriz. Kaldırımların işgal edilmesi, araçların yanlış park etmesi, esnafın kaldırımlara masa sandalye koyması bizim için ciddi sıkıntı yaratıyor' diye konuştu.

İKİNCİ BİR ENGELLE KARŞILAŞIYORUZ
İz takibi denilen sarı çizgilerle alakalı da bazı sorunlar yaşadıklarını ifade eden Yiğit, 'İz takibi dediğimiz bu çizgiler farklı farklı malzemelerden yapılıyor. Kırıldığı zaman biz ikinci bir engellilikle karşı karşıya kalıyoruz. İz takibinde rahat rahat giderken, 'tamam bu yol benim, özgürüm' diyoruz. Ancak karşımıza birden ağaç, direk çıkıyor, ya da birden bire yol bitiveriyor. Bütün bunlar bizim için engel teşkil ediyor' şeklinde konuştu.

BİZİM EN ÇOK KORKTUĞUMUZ ŞEY…
İyi niyetle yapılan çalışmaların olduğunu söyleyen Başkan Yiğit, ancak çalışmalar yapılırken istişare halinde olunması gerektiğini vurguladı. Yiğit, 'Bizlerle diyalog kurulmadığı için oldubitti şeklinde iş yapılıyor. Kaş yaparken aslında göz çıkarılıyor. Biz istişare istiyoruz. Geçtiğimiz günlerde, iz takibinde yürürken kırık bir parçaya denk geldim. Yanımda biri olduğu için son anda düşmekten kurtuldum. Bizim en çok korktuğumuz şey, ikinci bir engellilik yaşamak. Çünkü o zaman tamamen görenlere bağımlı hale geliyorsunuz ve yaşamdan kopuyorsunuz. Özen gösterilmesini ve istişare istiyoruz' dedi.

Zeynep Irmak ÖCAL