Hızlı tren, Türkiye'nin en önemli turizm merkezlerinden olan Kapadokya'ya gidecek.

Daha önce kabul edilen ve Türk-Japon-İspanyol konsorsiyum tarafından gerçekleştirilecek olan Ankara-Kayseri hattına sadece 10 kilometre ilave edilerek kurulacak yeni güzergahla, Kapadokya ve bölge turizminin şahlandırılması hedefleniyor. Yeni proje, Kapadokya Yüksek Hızlı Tren Yatırım ve İşletmecilik A.Ş. tarafından yapıldı. Genel Müdürü Samet Koç tarafından da Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile Ulaştırma, Kalkınma ve Çevre bakanlıklarına sunuldu.

HIZLI TREN SAMSUN'A ULAŞACAK

Konu hakkında bilgi veren Samet Koç, şunları söyledi: 'Ankara-Kayseri YHT projesi, Ankara-Sivas hattı üzerinde planlanmıştı. Arcadis firması, bu güzergaha talebin yüksek olmadığını, yap-işlet-devret modelinde başarı sağlanamayacağını bildirdi. Bu güzergah yerine, 4 mevsim hareketliliği olan Hacıbektaş, Nevşehir ve Kırşehir'in dahil olduğu yeni güzergah belirledik. Eski hat 222, yeni belirlediğimiz hat 232 kilometre. Ankara-Kayseri YHT Projesi için, Yerköy yerine Delice'de bulunan ve Samsun hattına ayrılan makastan Nevşehir ve Kırşehir'e, oradan da Samsun'a ulaşım imkanı sağlanacak. Ayrıca Nevşehir ve Hacıbektaş'ın kalkınmasına da destek verilmiş olacak. Öte yandan hattın Niğde veya Aksaray üzerinden Adana'ya giden demiryoluna bağlanması mümkün. Böylece demiryolu tarihinde ilk defa Kuzey-Güney aksını birleştirmiş olacak.'

TÜRKİYE'NİN MERKEZİ OLACAK

Delice-Kayseri hattı 232 kilometre olarak inşa edilecek. Kırşehir-Hacıbektaş ve Nevşehir bölgelerinden geçerek Kayseri'ye ulaşılıyor. 800 milyon dolar Hazine kaynağı ile inşası planlanan eski proje yerine 232 kilometreyi bulan, ancak Kapadokya'dan geçen hatta, uluslararası yüklenicilerin büyük talep göstermesi bekleniyor. Bu sayede YİD modeli uygulanıp kamu kaynağı kullanılmayacak. Proje kapsamındaki güzergahta, 90 üst geçit, 70 alt geçit, dere güzergahlarında 367 menfez planlanıyor. Toplam uzunluğu 6 bin 300 metrelik 2 tünel ile toplam uzunluğu 9 bin 955 metre olan köprü ve viyadük inşa ediliyor.