Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, FETÖ'nün darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturmalar hakkında bilgi verdi. Sivas Adliyesinde düzenlenen basın açıklamasında İrcal, 'Soruşturmalar kapsamında bugüne kadar 593 kişi hakkında işlem yapıldı. Bu kişilerden 271'i hakkında 'anayasal düzeni değiştirmeye teşebbüs etmek, silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlarından tutuklanma kararı verildi. 177 kişi hakkında ise adli kontrol tedbiri uygulandı. Halen gözaltında 58 kişi bulunmaktadır. Bu 58 kişiden işlemleri bitenler adliyeye sevk edilmektedir. 27 kişi ise firari olarak aranmaktadır' dedi.
'Bu yoldan dönüşümüz yoktur'
Bazı basın ve yayın organlarında ve bir kısım sosyal medya hesaplarında kamuoyunda bazı bilinen FETÖ mensubu olduğu iddia edilen kişilere karşı işlem yapılmadığı, bunların korunduğu şeklinde yalan yanlış bilgi ve belgelerin dolaştığını söyleyen İrcal, 'Öncelikle bilinmelidir ki başta FETÖ örgütü olmak üzere, anayasal düzene kast eden tüm örgütlere karşı bu devlet etkin bir mücadele kararı almıştır. Bu iş sonuna kadar devam edecektir. Bu yoldan dönüşümüz yoktur. Ancak şu husus bilinmelidir ki Türkiye Cumhuriyeti Devleti yaşadığı tüm bu alçakça, haince ve hiç bir kural tanımaz saldırılara rağmen hukuka ve insan haklarına saygılı delillerle hareket eden, kin ve düşmanlıkla asla işlem yapmayan siyasi ve politik hiç bir baskı altına girmeyen ve sadece milletin emrinde olan bir yargı teşkilatına sahiptir. Belli yerlere bağlı olan ve oradan aldığı emir ve talimatlarla hareket eden yargı mensuplarını bünyesinden hızlı bir şekilde tasfiye etmesi de bu olgunun en büyük delilidir. 15 Temmuz sürecinden sonra ihraç edilen yargı mensuplarının sayısı 4 bin 500 hakim ve savcıyı kapsamaktadır ve hiç de küçümsenmeyecek bir rakamdır. Zira bu sayı maalesef yargı teşkilatımızın neredeyse üçte birine tekabül etmektedir ve oranlamaya vurulursa hiçbir kamu kurum ve kuruluşunda bu denli büyük bir faaliyet yaşanmamıştır' diye konuştu.
'Algı operasyonlarıyla soruşturmaları genişletmek istiyorlar'
Algı operasyonlarıyla FETÖ mensuplarının soruşturmalara ilgisiz kişileri çekmeye çalıştığını aktaran İrcal, sözlerini, şöyle sürdürdü:
'Algı operasyonlarına imza atmakta oldukça mahir olduğunu ve bir çok kez gösteren bu hain örgüt gelinen bu noktada artık mensuplarına umut pompalamakta ve soruşturmalarda haklı haksız ne kadar çok kişiyi soruşturmalara dahil ettirebilme yapılan işlemleri, itibarsızlaştırma ve kamuoyu vicdanında haksız duruma düşürme hesabındadır. Çünkü artık örgüt mensupları yaptıkları iftiralarla bağlı oldukları üst akılı yalancı ve sahtekar bir konuma sokmuştur. Tek bir çıkış yolu yelpazeyi genişleterek kendileri ile ilgili olmayan masum vatandaşları da soruşturmalara dahil ettirerek yürüyen soruşturmaları bu şekilde itibarsızlaştırma yolunu tutmuşlar, bunu yaparken de ilgili ilgisiz herkesi FETÖ'cü ilan etmeye başlamışlardır.'
Türkiye Cumhuriyeti yargı teşkilatının milletin emrinde olduğunu ve sadece millete hesap vermekle yükümlü olduğunu ifade eden İrcal, 'Türk yargısı delillerle işlem yapar, kin, garaz ile hareket etmez. Elinde bilgisi, belgesi olanın müracaat edeceği tek yer Cumhuriyet savcılıklarıdır. Sosyal medya hesapları üzerinden isimsiz imzasız yorum ve haberlerle iş ve işlem yapılmasını beklemek beyhude bir bekleyiştir. Bu asil milletin evlatları 15 Temmuz gecesi üzerine gelen tonlarca ağırlıktaki tankların altına vücutlarını siper etmiş, yağmur gibi yağan kurşunların önüne kendilerini atmışlardır. Şimdi ise gelinen noktada bu milletin ferdi iddiasında olan herkesten beklenen gelip bildiğini anlatması varsa elinde bir bilgi, belge ve delili altına imzasını da atarak Türk yargısına yardımcı olması gerekmektedir. 'Bana sıkıntı olması ben hiç bir şeye bulaşmayayım' diyerek ama isimsiz, imzasız, delilsiz ihbarlarla sosyal medya üzerinden yürütülen soruşturmaları kötüleyen yorum ve haberler bu örgütün yürüttüğü algı operasyonlarına hizmet etmekten öteye geçmemektedir ve 15 Temmuz şehitlerimize ihanet olduğu değerlendirilmektedir' ifadelerini kullandı.

Sivas’ta FETÖ mensubu 271 kişi tutuklandı