Türkiye'de üretimi yapılan ve önemli bir ihraç ürünü olan fındıkta fiyat istikrarsızlığı devam ediyor. İnişli-çıkışlı bir grafik gösteren fındık fiyatları üreticiyi memnun etmiyor. Yaşanan fiyat belirsizlikleri, rekolte tahminleri gibi unsurlar üreticiyi tedirgin ederken, üretici kesimi tarafından fındığa müdahale edilmesi gerektiği ve taban fiyat uygulamasının getirilmesi isteniyor. Konuya ilişkin açıklama yapan TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, istikrarsız fiyatların üreticiyi tedirgin ettiğini, fındık ihracatında söz sahibi olan üreticinin de hakkını alması gerektiğini söyledi.
'Üreticiyi korkutursak bahçeye sokamayız'
Fındıkta resmi olmayan rekolte açıklamalarının ve istikrarsız fiyatların üreticiyi korkuttuğunu ve bunun önüne geçilmesi gerektiğinin altını çizen Soydan, 'Üreticinin muhakkak önünü görmesi gerekiyor. Üreticinin bu yıldan, gelecek yılın fındığının hesabını yapması lazım ve üreticinin önünü görebilmesi için fiyat istikrarının olması gerekiyor. Çünkü üretici bu yıldan fındığına bir maliyet planlaması yapacaktır. Bunu yaparken de mevcut fiyatlara bakarak ürünün maliyeti karşılayıp karşılamadığına bakacaktır. Bu sebeple üretici 'fındık rekoltesi çok oldu, fiyatlar dibe vuracak' diye korkmamalı. Eğer biz üreticiyi bu şekilde korkutursa üreticiyi bahçeye sokamayız. Üreticiyi bahçeye sokamazsak ürünün kalitesi düşük olacak maliyeti yüksek olacak ve üretimde bir gerileme olacaktır. Bu nedenle milli ürün olarak gördüğümüz fındığımıza zarar gelecektir' diye konuştu.
'Taban fiyat, istikrar oluşturur'
Devlet tarafından fındıkta bir taban fiyat uygulaması olması gerektiğini aktaran TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, 'Biz bu durum karşısında devletimizden muhakkak bir taban fiyat uygulamasının oluşmasını istiyoruz. Ya da serbest piyasa fındığın rekoltesi çok olduğunda da az olduğunda da istikrarlı bir fiyatın devam etmesi gerekiyor. Çünkü üreticilerimizde fındık ticaretinin bir tarafıdır. İhracatçılar nasıl ki maliyet karşısında bir fiyat belirliyorlarsa, üretici de maliyetinin karşısında bir fiyat almak isteyecektir. Onun için her iki taraflı bu sektörün bir bütün olarak hem üretici hem manav, ihracatçı ve sanayici hep birlikte hareket edilmesi anlamında istikrarlı bir fiyatın oluşması gerekiyor' şeklinde konuştu.

Soydan: “Üreticiyi korkutursak kalite düşer”