Şanghay İşbirliği Örgütü Adli Hizmet İşleri İçin İpek Yolu Uluslararası Forumu 23-24 Kasım tarihlerinde Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Çin Halk Cumhuriyeti'nin Yiwu şehrinde düzenlenen ve iki gün süren forumun ilk gün açılış programında Türkiye adına bir konuşma yapan Adalet Bakan Yardımcısı Bilal Uçar, konuşmasında siber suçlar, insan ticareti, göçmen kaçakçılığı ve terörizm başta olmak üzere sınır aşan suçların önlenmesi ile suçlularla etkin bir şekilde mücadele edilebilmesi bakımından bölgesel işbirliği mekanizmalarının hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çekti.
'Hiçbir ülke terörizmle tek başına başarılı olamaz'
Konuşmasında terörizmin devletlerin karşı karşıya kaldığı en büyük tehditlerden biri olduğuna dikkat çeken Uçar, Türkiye'nin 15 Temmuz darbe teşebbüsü başta olmak üzere FETÖ/PDY, DAEŞ ve PKK benzeri terör örgütleriyle etkin ve başarılı bir şekilde mücadele ettiğini ve hiçbir ülkenin tek başına terörizme karşı savaşta başarılı olamayacağını, küresel nitelikteki bu tehlikeye karşı uluslararası işbirliğinin önemli olduğunu vurgulayarak tüm dost ülkelerden yakın işbirliği ve ortak bir yaklaşım beklediğini ifade etti.
Türkiye'ye yoğun ilgi
Şanghay İşbirliği Örgütü çatısı altındaki ülkelerin Bakan ve Bakan Yardımcıları tarafından yoğun ilgiyle karşılaşan Uçar, Forum kapsamında bir dizi ikili görüşmeler de gerçekleştirdi. Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan 18 ülkenin katıldığı ve uluslararası adli işbirliğine ilişkin çeşitli toplantı ve görüşmelerin yapıldığı Forum kapanış töreniyle sona erdi. Uçar'a ziyaretinde Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Başaran, Tetkik Hakimi Hüseyin Serkan Yıldız, Özel Kalem Müdürü Muhammed Yasir Demirdöğen, Şanhay Başkonsolosluğu Muavin Konsolosu Burcu Turan ile Konsolosluk Asistanı Zhou Jie de eşlik etti.