24 Kasım Öğretmenler Günü, Samsun'da çeşitli etkinliklerle kutlandı. Samsun Milli Eğitim Müdürlüğü'nce Atatürk Anıtı'nda çelenk sunumuyla başlayan törenler 15 Temmuz İmam Hatip Ortaokulu'nda 15 Temmuz'da şehit olan öğretmen Yusuf Elitaş'ın adına resim öğretmenleri tarafından yapılan 24 resimlik sergi açılışıyla devam etti.

Ardından Piri Reis Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde program düzenlendi. Programa, Samsun Valisi İbrahim Şahin, İlkadım Kaymakamı Turan Atlamaz, Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, Samsun Maarif Müfettişleri Başkanı Selim Çakır, Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Başkan Vekili Turan Çakır, şube müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

MESLEKLERİN MESLEĞİ
Öğretmenliğin meslek olma ötesinde tüm mesleklerin mesleği olduğunu söyleyen Samsun İl Milli Eğitim Müdürü Coşkun Esen, ''Öğretmen sadece kendisini değil dünyayı inşaa eder. Şüphesiz birtakım sorunlarımız olabilir, ama bunların yanında yaptığınız mesleğin ulviliği karşısında hiçbir sorun teşkil etmemeli. Eğitim sisteminde ruh yoksa ve ideal vermiyorsa, ahlaki değerleri ve tevazu kazandırmıyorsa o eğitim eğitim olmasından bahsedilemez. Bizler sadece birtakım ezberlenmiş bilgilerle çocukların zihinlerini değil, onlara bir ruh ve ideal vermeye çalışıyoruz. Biz yarınlara daha güzel bakıyoruz, çünkü o ruh bütün öğretmenlerimizde dipdiri duruyor'' diye konuştu.

SEFERBERLİK RUHUYLA ÇALIŞMALIYIZ
Öğretmenlerin zaman zaman hayal kırıklıkları yaşamış olabileceğini kaydeden Samsun Valisi İbrahim Şahin, ''Ama inanın ve emin olun ki önünüzdeki yavruları iyi şekilde yetiştirdiğinizde bunun ne parayla ne makam mekiyle karşılığı yok. 10 gündür emekli olan öğretmenlere teşekkür belgesi imzalıyorum. Biraz da şaşkınlık yaşadım. Yanlışlık olmasın diye tekrar tekrar baktım. Gerçekten kabul edilemez miktarda öğretmenlerimiz emekli olmuş. Tabii milli eğitim camiası çok geniş ama bunun da üzerinde durulması gerekli. Acaba tatminsizlik mi? Yorgunluk mu? Bıkkınlık mı? Bütün o imzaları atarken tekrar tekrar düşündüm. Tabi bunların bir kısmı belki biz yöneticilerin bir kısmı da siyasi oteritenin sorunu ama bir kısmının da iç dünyamızla hesaplaşma sorunu olduğunu düşünüyorum. Bizim ülkemizde eğitim gereğinden fazla önemsenmeli. Eğitim bütçeleri 15 yıla göre arttı, eski okullar yenilendi ama biz bu değişikliği zihinsel olarak kodlayamadık. Eleştiri yapıp suçu birilerine atmak çok kolay ama, hepberaber seferberlik ruhuyla çalışırsak başarıyı elde ederiz. Yoksa üçüncü dünya ülkesi olmaya devam ederiz'' ifadelerini kullandı.

EMEKLİ ÖĞRETMENLERE HİZMET ŞEREF BELGESİ
Konuşmaların ardından, mesleğe yeni adım atan öğretmenlerin yemin töreni gerçekleşti. Mesleğe yeni giren öğretmenler adına okulun Gazetecilik alanı öğretmeni Kadir Uz ve okulun en kıdemli öğretmeni Müdürbaş Yardımcısı Abdullah Ökçün günün anlam ve öneminin belirten konuşma gerçekleştirdi. Daha sonra yıl içinde emekli olan öğretmenlere Samsun Valisi İbrahim Şahin tarafından Hizmet Şeref Belgeleri verildi.

Zerrin SOMUNCU