Ekur-Et Entegre Tesisi CEO ve Yönetim Kurulu Üyesi Erhan Cansu Haber Gazetesi'ne çok özel açıklamalar yaptı.

Cansu, 'Büyüyen iş kapasitesi, gelişen teknoloji ve ihtiyaçları doğrultusunda kaynağı belli, hijyenik ve güvenilir besinler üretebilecek üretim tesislerini gene kendi bünyemizde yer alan Ekur İnşaat şirketi liderliğinde kurmaktayız' dedi.

HABER GAZETESİ Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

ERHAN CANSU: Ekur Et Entegre şirketi olarak, 2000'e yakın restoran zincirini (burger king , arby's , popeyes , usta dönerci , sbarro ) bünyesinde bulunduran TFI şirketinin bünyesinde yer almaktayız. Büyüyen iş kapasitesi, gelişen teknoloji ve ihtiyaçları doğrultusunda kaynağı belli , hijyenik ve güvenilir besinler üretebilecek üretim tesislerini gene kendi bünyemizde yer alan Ekur İnşaat şirketi liderliğinde kurmaktayız. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda ilk fabrika yatırımımız olan ekmek fabrikamız 2009 yılında faaliyete başladı. Çok hızlı bir şekilde kapasite kullanım oranlarının artmasıyla 3 yıl sonra 2012 yılında ikinci ekmek fabrikamızı devreye aldık. İki ekmek fabrikamızda toplam saatte 60.000 hamburger ekmeği üretebiliyoruz. 2014 yılının başında 15.000 kg / saat bitmiş ürün kapasitesi ile Türkiye'nin en büyük ve modern parmak patates fabrikası ürün satışına başladı. Bu yatırımlarımıza son olarak Ekur Et Entegre şirketi olarak 400 büyük baş hayvan / gün kesim kapasiteli et ve et ürünleri fabrikamızı ekledik. Fabrikamız Amasya Et Ürünleri markasıyla hem grup bünyesindeki fast food restorantlarına hem de grup dışı tüketicilere hizmet vermeye 2016 haziran ayı itibariyle başlamıştır.

HABER GAZETESİ Ekur-Et Entegre Tesisi'nin proje aşamasından bugüne kadar geldiği noktayı kısaca öğrenebilir miyiz?

ERHAN CANSU: 2015 Mayıs ayında zemin kuvvetlendirme, hafriyat işleriyle başladığımız saha aktivitelerimizi bir yıl gibi kısa bir zaman diliminde tamamen bitirdik ve 2016 Haziran ayında ürün satışına başladık. 100.000 m2 arazi üzerine yaklaşık 40.000 m2 kapalı alan ve bunun 20.000 m2'den fazlası proses alanı. Böylesi bir projenin saha işlerinin bir yıl gibi çok kısa bir zamanda çok başarılı bir şekilde bitirilmesinde Ekur İnşaat bünyesindeki fabrika kurma ve proje yönetme konusunda tecrübeli ve nitelikli çekirdek mühendis kadronun payı büyük. İlk önce zemin kuvvetlendirme işleriyle başladık, sonra hafriyat ve kaba inşaat işleri geldi. 2015 sonuna kadar alt yapı ve inşaat işlerini belli bir noktaya getirdik. 2015 Ekim ayı gibi yurtdışından ekipman sevkiyatlarımız başladı. Aralık 2015'te ilk montajlarımıza başladık. 2016 Ocak'tan itibaren tek tek mezbaha, et parçalama, rendering, hamburger köfte üretim hattı, şarküteri hatları, paketleme makineleri gibi ekipmanlarımızın montajlarına başladık ve Nisan 2016'da montajlarımızı tamamladık. Bir yandan yardımcı tesislerimiz (kazan dairesi, makine dairesi, ham su arıtma, atık su arıtma, hava kompresör dairesi) diğer yandan üst yapı mekanik ve elektrik tesisat işlerimizi ilerlettik. En yoğun döneminde şantiyede bizimle birlikte çalışan muhtelif yüklenicilerin personellerinin toplam sayısı 500'leri geçti. Mayıs 2016 başlarında kuru testlere başladık ve çok kısa bir süre içerisinde ıslak testlere geçtik. Başarılı ürün denemeleri ve sertifikasyon işlemlerinden sonra rekor hızla Haziran 2016'da seri üretime geçtik. Sektörün önde gelen firmalarının bile Burger King'in istediği standartları yakalaması uzun aylar sürmüşken Ekur Et bu kaliteyi birkaç hafta içinde yakaladı.

HABER GAZETESİ : Yakın zamanda Suluova'ya ve bulunduğu bölgeye ciddi katkılar sağlayan ve büyük bir yatırımla hayata geçirilen Et Entegre Tesisi kurdunuz. Bu tesisin yapısı ve işleyişi hakkında bilgi alabilir miyiz?

ERHAN CANSU: Ekur Et Entegre yaklaşık 100.000 metrekare arazi üzerine kurulmuş olup 40.000 metrekare kapalı alana sahiptir. Üretime yeni başladığı şu günlerde 300 civarında doğrudan istiham sağlayan Ekur Et Entegre önümüzdeki aylarda kapasite kullanım oranlarının artmasıyla personel sayısını 450'lere çıkartacaktır. Bir yılda tam kapasitede 100.000 büyükbaşın üzerinde hayvan kesilecek olan tesiste yıllık et işleme kapasitesi 35.000 tonları bulmaktadır.

HABER GAZETESİ: Bildiğimiz kadarıyla ana et kaynağınızı bölgeden temin ediyorsunuz. Bu sebeple bölgenin kazandığı hareketlilik ve istihdam artışı hakkında ne söylemek istersiniz?

ERHAN CANSU:Ekur Et yatırıma başlamasıyla birlikte besicilerde hareketlenmeler başlamıştı; ahırlar büyüdü ve yatırımın bitmesiyle bölgedeki hayvan sayısı iki katına çıktı. Yetkililerin bildirdiğine göre yatırımdan sonra Amasya'nın nüfusu arttı, tersine göç oldu. Bu noktada personelin %90'ının Amasya ve ilçelerinden olduğunu vurgulamak istiyoruz. Bunlara ilave olarak kendi yan sanayisini de yavaş yavaş oluşturmaya başladı.

HABER GAZETESİ: Suluova'da bulunan tesisiniz, aynı zamanda üst seviyede tutulan artıtma sistemleri ile de örnek teşkil edecek nitelikte. Tesisten çıkan atıkların doğaya ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde arıtılmasını nasıl sağlıyorsunuz? Bize biraz bu süreçten bahsedebilir misiniz?

ERHAN CANSU: Ekur Et yaptığı yatırımlarla çevreye olan saygısını, sosyal sorumluluğunu ve sürdürülebilirlik noktasındaki ilkesel duruşunu göstermiş bir tesis. Kurulan rendering tesisi sayesinde mezbaha, sakatathane ve et parçalamadan çıkan kemik, yumuşak doku ve kan gibi kemik unu ve kan unu haline getiriliyor. Çevreye zarar vermek değil bilakis bu ürünler daha katma değerli hale getirilerek ekonomiye kazandırılıyor. Rendering tesisinde kurulan RTO adı verilen koku giderici ünite sayesinde %99 oranında koku gideriliyor. Bu yatırımların bir kısmı mevzuatsal bir zorunluluktan değil sosyal sorumluluk ve çevreye olan saygıdan kaynaklanmaktadır. Atık sular ise Atık Su Arıtma Tesisi'nde fiziksel ve biyolojik arıtma ile Kirli Su Yönetmeliğine uygun şekilde arıtılarak doğrudan alıcı ortama verilebilecek temizlik düzeyine getirildikten sonra deşarj edilmektedir.

HABER GAZETESİ: Tesisinizde hangi kalemlerde üretim yapılıyor? Bu kalemlerin sizin ihtiyaçlarınız ve diğer tedarikçi ihtiyaçları arasında dağılımı nedir?

ERHAN CANSU:Ekur Et mezbaha, et parçalama, ileri işlem ve rendering tesislerinde oluşan tam entegre bir tesis ve ürün portföyü çok geniş. Ana ürün restoran zincirlerimizde kullanılan ham burger köfteleri. Et parçalamada parçalanan etlerin değerli kısımları (antrikot, bonfile, kontrfile, 5'li set vs) vakumlanarak değerli et olarak satışa sunuluyor. Bunlara ilave olarak döner, muhtelif kıyma / köfte ürünleri, salam, sosis, sucuk, pastırma, füme et tüketiciyle buluşturuluyor. Rendering tesisimizden de kemik unu ve kan unu elde ederek bunları yem sanayine sunuyoruz.

HABER GAZETESİ: Ekur-Et, Türkiye'de et üretim ve işleme alanında nasıl bir konuma sahip?

ERHAN CANSU: Türkiye'de irili ufaklı pek çok et üretim veya işleme tesisi olmasına rağmen tek çatı altında tam entegre şekilde bunu yapabilen tesis sayısı az. Ekur Et mezbaha, et parçalama, ileri işlem ve rendering tesisiyle tek çatı altında tam entegre bir tesis. Bunu en ileri teknoloji ekipmanları kullanarak yapıyor. Bunlara ek olarak faaliyete geçtiği ilk günden itibaren iş yapış şekilleri itibariyle Ekur Et kendisini diğer firmalardan ayrıştırdı; sektöre hem dinamizm hem de daha profesyonel bir yaklaşım getirdi.

Ayşe KUŞCU