Tokat bölgesinde yaygın olan buğday çeşitleri genellikle kışlık vasıflara sahip olduğu için Ekim ayı içerisinde ekilmesi gerektiği, Eylül-Ekim aylarında ise hiçbir yağışın olmaması ve toprak hazırlığının yapılamaması nedeniyle kışlık çeşitlerin zamanında ekilemediği kaydedildi.
Tokat İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Orhan Şahin, sezon olarak yeterli yağış alınma durumunda, Aralık ayında dondurma ekim söz konusu olacağını ifade ederek, 'Bu konuda araştırma sonuçları zamanında ekilmeyen çeşitlerde yüzde 25 - 30'a yakın verim kaybı yaşanabileceği yönündedir. Çiftçilerimizin bu konuları dikkate olarak, bu yıl için alternatif ve yazlık buğday çeşitlerine yönelmeleri gerekmektedir. Çiftçilerimiz konu ile ilgili detaylı bilgi almak için İl ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimize başvurabilirler' dedi.
170 bin hektar alanda arazi toplulaştırma
Şahin ayrıca, Tokat'ta yaklaşık 170 bin hektar arazinin arazi toplulaştırma çalışmalarına uygun alanın olduğunu ve halihazırda yürütülen 3 proje (Tokat Merkez, Artova, Niksar, Zile ve Almus ilçelerinde) ile yaklaşık 28 bin hektar alanda çalışmaların devam ettiğini, bu projelere ek olarak Zile ilçesinde yaklaşık 30 bin hektar alanın yakın zamanda arazi toplulaştırma projesinin ihalesinin Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'nce yapılarak çalışmaların başlatılacağını söyledi.
239 genç çiftçi proje uyguladı
Tokat'ta kırsal kalkınma destekleri kapsamında 2016 yılı genç çiftçi projelerinin desteklenmesi programı kapsamında örtü altı tesisi 32, arıcılık 29, bağcılık 5, kapama meyve bahçesi 2, büyükbaş hayvancılık 130, küçükbaş hayvancılık 41 olmak üzere toplam 239 projenin genç çiftçiler tarafından uygulandığı bildirildi. Müdür Şahin, bu projelerle toplamda 7 milyon 170 bin TL girdi sağlanmış olacağını sözlerine ekledi.