CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, yaşanan gıda zehirlenmeleri olaylarının gıda mühendislerinin işsiz bırakılması ile ilgili olduğunu belirterek, gıda mühendislerinin sıkıntılarının ve gıda zehirlenmelerinin mecliste kurulacak komisyonla araştırılmasını istedi.
Konuyla ilgili açıklamada bulunan CHP Kocaeli Milletvekili Fatma Kaplan Hürriyet, 'Gıda güvenliği politikası çerçevesinde yapılan denetimlerde etkin ve güvenilir denetim mekanizması için gıda mühendislerinin yer alması, başka meslek gruplarına yaptırılan gıda denetimlerini gıda mühendislerinin yapması gerekmektedir. Ülkemizde bugüne kadar gerçekleştirilen gıda denetim verileri incelendiğinde maalesef birçok gıda işletmesinin yılda bir kez bile denetlenemediği görülmektedir. Denetim sayıları ve bu denetimleri gerçekleştiren denetmen sayılarının yetersizliği ortadadır. Gıda mühendislerinin yerine, birkaç haftalık kurslarla denetmen unvanı verilen çalışanlar denetlemektedir. Oysaki bir gıda mühendisi gıda denetimi konusunda kurs görmeye ihtiyaç duymadığı gibi eğitim verecek konumdadır' dedi.
Yaşanan gıda zehirlenmesi olaylarına da dikkat çeken Milletvekili Hürriyet, 'Ağustos ayı içerisinde Tekirdağ'da gıda zehirlenmesinden kurtuldukları için şükür yemeği veren 25 vatandaşımız hastaneye kaldırıldı. Kütahya'da tavuk dürümden rahatsızlanan 15 kişi, Kırşehir'de eğitim merkezindeki 70 polis öğrencisi ve Samsunspor Futbol Kulübü'nün 9 futbolcusu gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastanelik oldu. Ekim ayında Ağrı'da salamdan zehirlenen 6 yaşındaki Beritan Hacıoğlu yaşamını yitirdi. Kasım ayında Muğla'nın Milas ilçesinde bir otel inşaatında çalışan 42 işçi, İzmir'de iki ayrı hastanede 85 kişi, Adıyaman'ın Sincik ilçesinde 55 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Yani sadece kasım ayında kamuoyuna yansıyan 182 kişi yedikleri gıdadan zehirlendi. Yaşanılanlar 'Gıda Terörü' ile karşı karşıya olduğumuzun açık bir resmidir. Ekmeğin içinden çıkan fare ve böcek hafızalarımızda iken, israfı önlem, halk sağlığı ve güvenilir gıda için atama bekleyen binlerce genç gıda mühendisi kardeşimizin taleplerine duyarlı olalım. 600 bin gıda işletmesi olan ülkemizde bin 500 gıda mühendisinin ataması yetersizdir' diye konuştu.