AP'nin müzakereleri dondurma kararını değerlendiren Başbakan Yıldırım "Bu kararın hiçbir anlamı yok. Kendi kendilerine gelin güvey oluyorlar. AP bu kararla kendini küçük düşürmekten başka hiçbir şey yapmamıştır" dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, İstanbul Sağlık Fuarı'nın kapanış programında konuştu.

Yıldırım "Cumhurbaşkanlığı sistemiyle ilgili sınırlı değişikliğimizi yapıp yolumuza devam edeceğiz" açıklaması yaptı. 2017'de OHAL'in kalkacağını belirten Yıldırım, 2019'a kadar seçim olmayacağını ifade etti.

Yıldırım'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Sağlıkta çok önemli teşvik tedbirleri aldık. Yatırımcılar artık istediğiniz ürünü Türkiye'de yapmak için önünüzde hiçbir mazeret kalmadı. Eğitim ve sağlık alanlarını öncelikli hedef olarak seçtik. Sağlıkta yerli üretim çok önemli. Bununla ilgili her türlü girişim için gerekli tedbirleri aldık, altyapıyı hazırladık. Bahanemiz yok, biz her şeyi yapabiliriz. Türkiye'ye filanca işin ambargosunu mu koysak gibi modası geçmiş bazı laflar duymaya başlıyoruz. Bu milleti kısıtlamalarla terbiye edeceğinizi düşünüyorsanız yanılıyorsunuz.

"AP KENDİNİ KÜÇÜK DÜŞÜRDÜ"

Avrupa Birliği bir karar aldı. Türkiye'ye müzakerelerin durdurulmasına karar verdiler. Bu karar bizim için hiç kıymeti harbiyesi yoktur. İstedikleri kadar karar alsınlar. Biz aziz milletimiz ne karar alırsa boynumuz kıldan incedir. Onun dışındakilerin hiç önemi yok. Türkiye'nin dinamik yapısı ve potansiyelini biliyoruz. Ne yazık ki Avrupalı dostlarımız mesele Türkiye olunca objektif düşünce odaklarından uzaklaşıyorlar. AP'nin aldığı karar bunun en güzel örneği. Bu kararın hiç ama hiçbir anlamı yok. Kendi kendilerine gelin güvey oluyorlar. AP bu kararla kendini küçük düşürmekten başka hiçbir şey yapmamıştır. AB Türkiye'yle mi yoksa terör örgütleriyle mi işbirliği içinde olacak bunun kararını vermeli. Her zaman Avrupa'nın güvenliği Türkiye'den geçiyor diye söyleyeceksiniz FETÖ'cü terör örgütleriyle kol kola gireceksiniz, bunu asla kabul etmeyiz. Mülteci anlaşması sonsuza kadar sürmeyecek. Mültecilerle ilgili anlaşmaya Türkiye sadıktır. Ama Avrupalı dostlarımızın da verdikleri sözün arkasında durmasını bekliyoruz. Türkiye'ye ayar vermeye çalışmak bir vizyonsuzluktur. Bu kararlar liderler zirvesinde dikkate alınmayacaktır. Avrupa'da vizyon sahibi hala liderler olduğunu düşünüyorum.

EKONOMİDE ALINAN TEDBİRLERİ AÇIKLADI

Trump sonrası dalgalanma yaşanıyor. Bunu kalıcı olarak görmek büyük hatadır. Temeli sağlam bir ekonomiye sahip olduğumuzu bütün vatandaşlarımız bilsin. Piyasaların, yatırımcıların ufak da olsa tedirginliklerini gidermek görevimiz. Tedbirleri aldık. İki boyutu var. Bir parasal tedbirler, bunlarla ilgili Merkez Bankası çalışmalarını yapıyoruz. Biz de bu dönemde dövize olan ihtiyaçta bir sıkıntı yaşanmaması için önlemler aldık. Devletin yaptığı sözleşmeleri dolardan Türk parasına çeviriyoruz. 5 milyar dolarlık kaynağın piyasadan çekilmemesi anlamına geliyor. Merkez Bankası'ndan döviz alanların borcu öderken döviz yerine Türk parası ödenmesi kolaylığı getirdik. Bu da 2 milyar dolar. Türkiye içinde yapılacak sözleşmelerin de Türk parası üzerinden yapılması kararı aldık. Bütün bunları toplayınca kısa ve orta vadede 10 milyar dolarlık kaynağı piyasanın emrine vermiş oluyoruz. Dalgalanma bütün dünyada var olan durum ve geçici bir durum."