Başbakan Binali Yıldırım İstanbul Sağlık Fuarı Kapanış Programı'na katıldı. Konuşmasında Türkiye ekonomisi ile ilgili spekülasyonlara değinen Yıldırım, 'Türkiye ekonomisi zorlu sınavlardan geçti. Bu şokların hepsini büyük bir başarı ile atlatmasını bildi. O bakımdan bugünlerde yaşadığımız olay Amerikan seçimlerinden sonra bütün dünyada İngiltere hariç Euro da dahil bütün para birimleri değer kaybetti. Bunun kaynağı yeni başkan Trump'un uygulayacağı politikalar. 'Ben yurt dışına yoğunlaşmaktan vazgeçeceğim, önce ülkemin sorunları ile ilgileneceğim, ülkemin altyapı, üstyapısını kısıtlayacağım, mülteci girişlerini azaltacağım.' Bu haberler bütün dünyada Trump kazanması ile değer buldu ve bir dalgalanma yaşıyoruz. Bunu Türkiye'ye mahsus olarak görmek büyük bir hatadır. Temeli sağlam bir ekonomiye sahip olduğumuzu bütün vatandaşlarımızın bilmesini istiyorum' diye konuştu.
'Tedbirlerle kısa ve orta vadede 10 milyar dolarlık bir kaynağı piyasanın emrine veriyoruz'
Türkiye'nin ekonomik dalgalanma karşısında gerekli tedbirleri de aldığını anlatan Yıldırım, 'Piyasaların, yatırımcılarımızın ufak da olsa tedirginlikleri gidermek bizim görevimiz. Tedbirleri aldık. Alınacak tedbirleri iki boyutu var. Parasal tedbirler, para politikaları. Bunlarla ilgili merkez bankası kendi cephesinden çalışıyor. Hükümet olarak biz de bu dönemde dövize olan ihtiyaçta bir sıkıntı yaşanmaması için bir takım önlemler aldık. Bunlardan biri devletin yaptığı sözleşmelerin dolar cinsinde olanları Türk parasına çeviriyoruz. Bu 5 milyar dolarlık bir kaynağın piyasadan çekilmemesi anlamına geliyor. İhracatçılarımız biliyorsunuz ihracat yapmak için önce merkez bankasından döviz satın alıyor, ihracat bitince borcu geri ödüyor. Bu şekilde döviz alanların aldıkları borcu geri öderken döviz yerine TL ödemesi kolaylığı getirdik. Bu da yaklaşık 2 milyar dolar. Türkiye içinde yapılacak sözleşmelerin TL üzerinde yapılması kararı aldık. Tüm bunları topladığımızda kısa ve orta vadede 10 milyar dolarlık bir kaynağı piyasanın emrine vermiş oluyoruz. Merkez bankasının net rezervlerine dokunmadan, piyasaya dolar satmadan böyle bir kaynağı oluşturmuş bulunuyoruz' şeklinde konuştu.
'Cumhurbaşkanlığı sistemi ile ilgili sınırlı değişikliği yapıp, yolumuza devam edeceğiz'
Ekonomide spekülasyonlara itibar edilmemesini vurgulayan Yıldırım 'Bu FETÖ başta olmak üzere Türkiye düşmanları 'efendim sermayeye kısıtlama gelecek' gibi aslı astarı olmayan haberlere yer veriyorlar. Bunlar külliyen yalandır. Bizim özel sektörümüz 200 milyar doların üzerinde Avrupa bankaları ile alışveriş yapmışlar, sözleşme yapmışlar, dolayısıyla bunların herhangi bir zarar görmemesi için de gereken her türlü tedbir alınıyor. Vatandaşlarımız endişeye kapılmasın, Türkiye'de ekonomi ile ilgili dalgalanma bütün dünyada var olan bir durumdur ve geçici bir durumdur. İnşallah 2017'de itibaren yatırımlara, üretime, istihdama daha fazla kaynak ayıracağız. Olağanüstü halin de şartları ortadan kalkmış olacak. Cumhurbaşkanlığı sistemi ile ilgili sınırlı değişikliğimizi de yapıp yolumuza devam edeceğiz' ifadelerini kullandı.
'Orada da çakılacaksınız, dersinizi alacaksınız'
Seçim dedikodularına da son noktayı koyan Yıldırım, şunları söyledi:
'Seçim meçim yok. 2019'a kadar vatandaş seçimini yaptı. Biz de vatandaşımızın hizmetinde olmaya devam edeceğiz. Seçim olacak diye vatandaşın kafasını karıştırıp yatırımları engellemeye çalışıyorlar. 15 Temmuz'da silahlarla tanklarla yapmaya çalıştıkları alçakça girişimi, şimdi Türkiye'nin ekonomisini akıları sıra bozmaya çalışarak başaracaklarını zannediyorlar. Orada da çakılacaksınız, dersinizi alacaksınız. Açıkça söylüyorum.'