Samsun Türk Ocağı tarafından düzenlenen ve geleneksel bir hal alan konferansların son konuğu Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nedim İpek oldu. İpek, 'Millet Devlet Olgusu İçinde Göç' konusunda açıklamalar yaparak, katılımcıları bilgilendirdi.

BU OTORİTENİN ADI DEVLETTİR
Devletin tanımını yapan Prof. Dr. Nedim İpek, devlet dendiği zaman yeryüzündeki bütün devletlerin aynı kategoriye konulduğunu söyledi.

Ancak devletlerin coğrafya, toplum ve kültürel özellikleriyle birbirlerinden çok faklı olduğunu ifade eden İpek, 'Yaratılış gereği biz bireysel olarak yaşayan bir canlı değiliz, toplumsal olarak yaşamak zorundayız. Bu noktada birbirimize zarar vermemek için birtakım ilkelere ihtiyaç duymuşuz. Bunları oluşturmak için, bu ilkelere uyup uyulmadığını kontrol etmek için de bir otoriteye ihtiyaç duymuşuz. İşte, bu otoritenin adı devlettir' diye konuştu.

EN ÖNEMLİ FARK BUDUR
1789 Fransız Devrimi'nin aslında bir burjuva ihtilali olduğunu söyleyen İpek, bu devrim ile ilk defa Batı'da büyük bir ihtilalin yaşandığını dile getirdi. İpek, '1789 yılından sonra burjuvanın kendisi bizzat idarelere geldi ve aynı tarihler Avrupa'da Sanayi İnkılabı'nın olduğu dönemlerdir. Sanayileşen toplum isteseniz de istemeseniz de emperyalist politika izlemek durumundadır. Ekonomisi tarıma dayalı toplum ile ekonomisi sanayiye dayanan toplum arasındaki en önemli fark da budur. Eğer, bir tarlanız varsa her yıl buğday ekersiniz, biçersiniz ve yersiniz, ertesi yıl yine aynı. Ama siz geçiminizi ürettiğiniz buzdolabından sağlıyorsanız, o zaman sürekli pazarınızı genişletmek zorundasınız. Ulus devlet denilen şey, böyle ortaya çıkmıştır' ifadelerini kullandı.

Zeynep Irmak ÖCAL