Hava tahminlerinin nasıl yapıldığı hakkında bilgiler veren Samsun Meteoroloji 10. Bölge Müdürü Eşref Tunçel radar, uydu ve radiosonde cihazı (balon) ile havayı ölçtüklerini ifade etti.

Balon ile yapılan ölçümlerin son derece önemli olduğunu belirten Tunçel, her gün gece ve gündüz olmak üzere 2 uçuş yaptıklarını kaydetti. Yapılan ölçümleri birleştirerek, elde edilen verilerin bölgesel hava tahmin merkezinde kartlara çizildiğini söyleyen Tunçel, daha sonra tecrübeli ellerde havanın tahmin edildiğini ifade etti.

BULUT KÜMESİNİ ÖLÇÜYORUZ
Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün hava tahmini yapmadan önce havayı değişik yöntemlerle ölçtüğünü ifade eden Tunçel, öncelikle otomatik meteorolojik gözlem istasyonları ile yerdeki havanın ölçüldüğünü kaydetti. Tunçel, 'Uydular ve radarlar ile üst koddaki bulut kümesini ölçüyoruz. Daha sonra yüksek seviyeli ölçüm sistemi dediğimiz işleme geçiliyor. Çünkü havayı dikey olarak da taramamız gerekiyor. Balon ile ölçüm yapılıyor. Balonun altına bir cihaz bağlıyoruz ve bu cihazın içinde sıcaklık, basınç, nem, rüzgar ve yönle ilgili algılayıcılar mevcut. Bu algılayıcılar ölçmüş oldukları meteorolojik parametreleri, her 2 saniyede bir aşağıya bildiriyor' şeklinde konuştu.

35 KM'YE KADAR ÇIKIYOR
Balonun yerden 35 km'ye kadar çıktığını ifade eden Tunçel, 35 km'ye kadar dikey tarama yapıldığını söyledi. Tunçel, 'Radar, uydu ve balon ölçümlerini birleştirerek, bölgesel hava tahmin merkezinde kartlara çiziliyor, tecrübeli arkadaşlarımız bunu ölçerek, havadan ne beklediğini ortaya koyuyor. Hava tahmini önce gözlemden başlar. Gözlem yapmadığınız bir sistemi tahmin edemezsiniz. Bu gözlemlerle yüzde 80-90 oranında tahmin oranımız artıyor' dedi.

ÖNEMLİ BİR TARAMA


Her gün gece ve gündüz olmak üzere günde 2 tane uçuş yapıldığını ifade eden Tunçel, havayı dikine tarama aşısından balon ile yapılan taramaların çok önemli olduğunu vurguladı. Bunun pahalı bir yöntem olduğunu belirten Tunçel, 'Meteoroloji bilimsel bir kurum olduğundan dolayı bu konuda elimizden gelen fedakarlığı yapıyoruz' diye konuştu.

Zeynep Irmak ÖCAL