Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre yılda 7 milyondan fazla kişinin erken ölümüne neden olan hava kirliliği, Erzurum'u da etkisi altına almış durumda. Doğalgazdan daha uygun olduğu için, yakıt olarak kömürün tercih edilmesi özellikle akşamları vatandaşın sağlığını tehdit ediyor. Yapılan araştırmalar sonucu Erzurum'un çukurda kalan kesimlerde oluşan hava kirliliğinin ciddi boyutlara ulaşmasının ardından, Ak Parti Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı konuya parmak bastı.
'Hava Kirliliği Somut Olarak Hissediliyor'
Şehrin alçak kesimlerinde etkisini arttıran yoğun hava kirliliğini, Ankara'nın gündemine taşıyan Milletvekili Ilıcalı, 'Şehrimizde özellikle akşamları nefes alamayacağımız derecede bir hava kirliliği olduğunu fark ettim. Bunun üzerine kirliliğin ölçüm değerlerini araştırdım. Çevre Bakanlığımızın gözlem istasyonlarındaki verilerine baktım ve gördüm ki benim somut olarak hissettiğim hava kirliliği ölçümlerde de çıkıyor.' dedi. Durumu acil olarak Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ ve Ak Parti Erzurum Milletvekilleriyle paylaştığını söyleyen Ilıcalı, 'Konunun gündeme alınması gerektiğini talep ettim. Sağolsun Sağlık Bakanı Recep Akdağ bey de bu konuya olumlu yaklaşarak bu sorunu Bakanlar Kurulu gündemine getireceğini söyledi.' diye konuştu.
Hava Kirliliğinin Ana Aktörü Kömür
Erzurum için hazırlanan hava kirliliği raporlarını araştırıp incelediğini vurgulayan Ilıcalı 'Yakıt olarak kullanılan kömür muazzam bir hava kirliliği yapıyor. Şehir merkezi çukur bir alanda yerleşmiş durumda. Yüksek basınç etkisiyle hava kendisini yukarı çıkıp temizleyemiyor. Böylece yoğun bir hava kirliliği meydana geliyor. Şehrimizi bu tehlikeden kurtarmak için kömür değil doğalgaz yardımı gerekiyor.' diye belirtti. Hava kirliliğine neden olan diğer bir etkenin trafik olduğunu belirten Milletvekili Ilıcalı 'Bu kirliliğinin yüzde 50'ye yakın kısmını da trafik oluşturuyor. Bunun içinde asistanlarım ile birlikte hazırlamış olduğumuz 9 buçuk kilometrelik elektrikli tramvay projesini Büyükşehir Belediyesine verdik. Bu projenin ne kadar yararlı olduğu da hava kirliliği raporlarıyla kanıtlanmış oldu.' dedi.
'Partikül Miktarı AB Standartlarının Üstünde'
Erzurum'un çukur kesimlerinde oluşan yoğun hava kirliliğini verilerle açıklayan Milletvekili Mustafa Ilıcalı, 'Erzurum'da oksijen miktarı standart oranlardan yüzde 20 noksan. Hava kirliliği yani şehrimizdeki partikül miktarı Avrupa Birliği standartlarının 10 kat üstünde. Bu yoğun kirlilik, insan sağlığını doğrudan etkiliyor. Özellikle çocuklarımız için çok tehlikeli. Çocukların, yaşlıların, kalp hastalarının bu havada dışarı çıkmaması gerekiyor.' şeklinde konuştu.