AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, bugün ekonomi üzerinden bir kriz beklentisi içinde olanların, umduklarını bulamayacağını söyledi.

AK Parti Milletvekili Fuat Köktaş, "Hükümetimiz içeride ve dışarıdaki ekonomik dinamikleri ayakta tutabilmek, ekonomiye canlılık katabilmek için tüm tedbirlerini alıyor" dedi

SORUMLU HÜKÜMET
MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta ise, "Durum çok vahim. Her gün yeni bir olay yaşanması, Türkiye ekonomisini biraz daha darboğaza doğru götürüyor" dedi. CHP İl Başkanı Tufan Akcagöz, "Bugünden tedbir alınmazsa, krizin teğet geçmeyeceği aşikar olup, sorumlusu da hükümetten başkası değildir" diye konuştu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, "Bugün ekonomi üzerinden bir kriz beklentisi olanlar umduklarını bulamayacaklar, küresel ölçekte yaşanan bir daralmanın etkileri tüm dünyada hissediliyor" dedi.

Son dönemlerde yaşanan ekonomik hareketlilik nedeniyle kriz beklentisi içinde olmadıklarını belirten Karaaslan, ''15 Temmuz sonrasında toplumun her kesiminde milli bir duruş sergilendi ve devlet ile millet bütünleşerek bu sıkıntılı dönemi hep birlikte aştık. Sayın Cumhurbaşkanımız ve sayın Başbakanımız ile hükümetimiz özellikle ekonomi konusunda gerek halktan ve esnaftan gelen talepler, gerekse iş dünyasının ve yatırımcının ihtiyaçlarını gözetmek suretiyle önemli teşvikler açıkladı. Bugün ekonomi üzerinden bir kriz beklentisi olanlar umduklarını bulamayacaklar, küresel ölçekte yaşanan bir daralmanın etkileri tüm dünyada hissediliyor. Fakat Türkiye ekonomisi 14 yıllık istikrarlı politikalarımızla oluşturduğumuz güven sayesinde güçlenerek yoluna devam edecektir'' diye konuştu.

KÖKTAŞ: GEREKLİ TEDBİRLER ALINIYOR

AK Parti Milletvekili Fuat Köktaş, "Hükümetimiz içinde bulunduğumuz durumun farkında olarak, içeride ve dışarıdaki ekonomik dinamikleri ayakta tutabilmek, ekonomiye canlılık katabilmek için bütün paydaşlarıyla gerekli görüşmeleri yaparak tedbirlerini alıyor" dedi

Milletvekili Köktaş, "Hükümetimiz içinde bulunduğumuz durumun farkında olarak, içeride ve dışarıdaki ekonomik dinamikleri ayakta tutabilmek, ekonomiye canlılık katabilmek için bütün paydaşlarıyla gerekli görüşmeleri yaparak tedbirlerini alıyor. Muhasebeci ve mali müşavirler bu paydaşların olmazsa olmazlarıdır. Onlarında görüş, önerileri, dilek ve temennileri aynı hassasiyetle dikkate alınıyor. Belki ihmal ettiğimiz konular olabilir, bunları da hatırlatarak dikkate alınması, hem meslek erbabı olan muhasebeci ve mali müşavirlerimiz hem de sanayici ve işadamlarımıza daha rahat hareket etme imkanı sağlanacaktır" dedi.

USTA: DURUM ÇOK VAHİM

MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, "Durum çok vahim. Her gün yeni bir olay yaşanması, Türkiye ekonomisini biraz daha darboğaza doğru, sıkıntıya doğru götürüyor" dedi

MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada ülkede ekonomik durumun vahim olduğunu ileri sürdü. Usta, Türk ekonomisindeki gelişmeleri ekonominin bütün unsurlarındaki bozulmaların araştırması için verdikleri önergenin AK Partililerin oylarıyla reddedildiğini hatırlattı.

TEDİRGİNLİK VAR

Milletvekili Usta, "Durum çok vahim. Her gün yaşanan yeni olaylar Türkiye ekonomisini biraz daha darboğaza doğru, sıkıntıya doğru götürüyor. Türkiye hem içeriden hem de dışarıdan hakikaten kuşatılmış durumda ve ülkemiz zor günlerden geçiyor. Bir yandan PKK'nın hain terör eylemleri devam ediyor. Adana'da yaşananları gördük, her gün bir yerde bir terör eylemi oluyor. FETÖ'yle mücadele devam ediyor. Tabii ki bu mücadelenin ekonomide yarattığı, toplumda yarattığı gerginlikler var, sıkıntılar var. Diğer taraftan, Sayın Başbakan açıkladı, mart ayında referandum şeklinde bir gündem maddesi var. Bunun piyasalar üzerinde yarattığı bir gerginlik olacak. İş dünyası tarafında ciddi bir tedirginlik, gerginlik var. Dış politikada, bakıyorsunuz, maalesef, dış politika bugüne kadar Fetullahçı terör örgütüne teslim edildiği için ve dışarıda Türkiye'yi hep onlar anlattığı için bugün aleyhte konuşuyorlar ve Türkiye algısı yurt dışında çok bozulmuş durumda. Ciddi bir algı bozulması var' diye konuştu.

YANLIŞ BEYANLAR VAR

Milletvekili Usta, Avrupa Parlamentosu'nun kararını kabul etmediklerini ancak bu kararın siyasi sonuçlar doğurabileceğini öne sürerek, 'Bugün sabahleyin Avusturya'nın Türkiye'ye silah ambargosuna ilişkin aldığı bir karar var. Yani, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği tarafından sıkıştırılmış durumdayız. Fırat Kalkanı operasyonunun 94'üncü günündeyiz. Burada ciddi bir sıkıntı var. Dün orada şehitlerimiz oldu. Suriye rejim güçleri diyoruz ama arkasında, güya bugün müttefikimiz olan Rusya var mı yok mu, bilmiyoruz. Oradan sıkışmış durumdayız. Dolayısıyla, böyle bir durumda, şimdi, ekonomideki göstergelerin de her birinin bozulduğunu da dikkate alırsak hakikaten bunların ekonomi üzerinde önümüzdeki günlerdeki yansıması çok daha fazla, çok daha kötü olabilecektir. Bugün, dolar kuru 3.47'ye çıktı. Hani 'Dolar inse ne olur, çıksa ne olur?' şeklinde birtakım beyanatlar oldu. Bunlar son derece yanlış. Dolar hem firmaları etkileyecek hem ekonominin genelini enflasyon yoluyla etkileyecek hem de bütçe gelirlerimizi olumsuz yönde etkileyecektir. Bakın, ciddi ölçüde bu son çeyrekte firmalar kambiyo zararı yazacak, bunun kurumlar vergisi üzerindeki etkilerini göreceğiz. Dolayısıyla, tepeden tırnağa her şeyi etkileyecek bir unsurdur" ifadelerini kullandı.

EKONOMİ BU AÇIKLARI KALDIRMAZ

Usta, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Merkez Bankasının çalışmalarına göre kurda geçişkenlik yüzde 15'tir yani kur 10 puan arttığı zaman enflasyon 1,5 puan artıyor. Dolayısıyla burada ciddi bir sıkıntı var, bunu görmemiz lazım. Firmaların açık pozisyonları var. Dış borçlar 421 milyar dolar; ödeme sorunları var, sıkıntıları var. Bu ülke her yıl 220 milyar dolar dış finansman yapmak durumunda. Bakın, BETAM'ın en son açıkladığı verilere göre üçüncü çeyrek için Türkiye'nin büyüme tahmini 0,1 arkadaşlar. Türkiye sıfır büyümeye kadar geldi bakın, çeyrekler bazında baktığımızda. Yıllıkta da Hükûmetin 3,2'lik tahminine karşın BETAM yüzde 2,6 tahmini yapıyor' dedi. Usta daha sonra 'Bütün bunları göz önünde bulundurduğumuzda, bir an evvel ekonomideki güven ve beklentileri düzeltmemiz lazım. Ekonomi ayağımızın altından kayıp gidiyor, Dolayısıyla, Meclis olarak da bizim yapmamız gereken mutlaka çok önemli işler var ve bu durumda -en büyük risk de- maliye politikasının gevşetilmesi konusunda Hükûmete baskı gelecektir. Hükûmet maliye politikasını da genişletirse bir yandan cari açık, bir yandan bütçe açıkları, bu iki açığı bizim ekonomimiz kaldıramayacaktır. Ben bu risklere dikkati çekmek istedim."

AKCAGÖZ: KRİZ TEĞET GEÇMEYECEK

CHP Samsun İl Başkanı Tufan Akcagöz, "Bugünden tedbir alınmazsa, krizin teğet geçmeyeceği aşikar olup, sorumlusu da hükümetten başkası değildir" dedi

CHP Samsun İl Başkanı Tufan Akcagöz, yaptığı açıklama ile ekonomideki durumu değerlendirdi. Akcagöz, "Dolar'ın, beklentinin ötesinde yükselişi ve ülkede ekonomik dengelerin neredeyse tepetaklak olması, hayra alamet değildir. 2017 yılının ciddi ekonomik sıkıntıları da beraberinde getireceği konuşulmaktadır. AKP hükümeti, ekonomik sorunlara çözüm bulmak yerine, aklını adeta başkanlık sistemi ile bozmuştur. Halkın gündeminde başkanlık sistemi yoktur. Ekonomik sefaleti halk çekeceğine göre, halkın birinci ve en önemli gündemi ekonomidir. Sunni gündemler yaratılmak suretiyle gerçek gündem unutturulmaya çalışılmaktadır" dedi.

O DOLARLARI BOZDURUN

Akcagöz, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Hükümet, doların yükselişini ve ekonominin kötüye gidişini seyretmekten başka bir şey yapmamaktadır. Vatandaşından dua edin diye talepte bulunan Bakanları görüyoruz. Krizi dua ile çözmeye çalışan dünyadaki tek ülke biziz. Vatandaşına, elinizdeki dolarları bozdurun diye tavsiyede bulunan siyasetçileri görüyoruz. Biz de, 17/25 Aralık sürecinde gördüğümüz milyon dolarların bozdurulmasını, kendilerine tavsiye ediyoruz. Bugünden tedbir alınmazsa, krizin teğet geçmeyeceği aşikar olup, sorumlusu da hükümetten başkası değildir."