Son 16 yılda en çok avının 2014 yılında yaşandığı hamsi, bu yıl Karadeniz'de kendini göstermedi. 2000-2015 tarihleri arasında 2 milyon 449 bin ton avlanan hamsinin bu yılki av durumu Doğu Karadenizli balıkçılar için içler acısı durumda.

Geçen 3 aylık sürede palamut avında balıkçının yüzünün güldüğünü ifade eden Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Başkanı Ahmet Mutlu, ancak aynı şeyleri hamsi avı için söyleyemeyeceğini belirtti.

"Bütün balıklar bir tarafa hamsi bir tarafa" diyen Mutlu 'Palamatun hamsiyi yediği söyleniyor. Ama böyle bir şey olmaz. Tabi ki büyük balık küçük balığı yer bu bir döngüdür. Kar yağacağı söyleniyor hava soğuk giderse olay netleşir diye düşünüyorum. Üniversiteler bu konuda araştırmalar yapıyor. 9-10 yılda bir hamsi avında kısır döngü yaşanıyor. Şuanda Ereğli ve Boğazdan çıkan bir hamsi var. Ayrıca Romanya'dan göç halinde olan bir hamsi de var. Palamutun ise avı halen daha devam ediyor. Ne kadar istavrit, palamut olursa olsun hamsi olmadıktan sonra balıkçının asla kar yaptığı söylenemez' ifadelerini kullandı.

Öte yandan hamsi kilosu 10-15 TL arasındaki fiyatlardan satılırken, palamut ise tanesi 10-12 TL, istavrit de kilosu 10-12 TL arasında alıcı buluyor.