Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

Türk tipi başkanlık diyorduk ya, bu durumda da Türkiye modeli anayasa hazırlamayı ortaya koyabilmeliyiz. Millet buna hazır ama ben elitim diye gezinen siyasetçiler buna hazır değil. Millet hazır. Bize göre milleti merkeze alan anayasa Türk tipi anayasadır.

Yasama ile yürütme arasındaki sıkıntıların temelinde mevcut anayasanın çatışmaları esas alan yapısı vardır. Yeni anayasa birbirlerini destekleme temelinde olduğunda bu sorun da çözülecektir.

"TAYYİP ERDOĞAN'IN KİŞİSEL MESELESİ DEĞİLDİR"

Biz parlamenter sistemin ülkemizde miadını doldurduğuna inanıyoruz. Başkanlık sistemine ihtiyaç olduğunu düşünüyoruz. Şu yanlışı peşinen düzeltmek istiyorum, Başkanlık sistemi Tayyip Erdoğan'ın kişisel meselesi değildir. Bunu böyle bilin. Benim bu konuyu gündeme getirmem Türkiye'nin hedeflerine ulaşabilmesi için bu sisteme olan samimi inancımdan geliyor.

Akıl süzgecinden geçirmek yerine şahsıma indirgeyen herkes ülkemiz ve milletimize karşı büyük vebalin içine girer. Türkiye'nin geleceği için Başkanlık sistemi doğru bir tercih olacaksa bunun tartışılması ve hayata geçirilmesi gerekir. 93 yıllık cumhuriyetimizin her döneminde bu mesele konuşulmuştur."

"Yeni anayasa konusunda, milletimizin değerlerini yaşatma konusunda sivil toplum örgütlerimizin öncülük etmesi, rastgele bir durum değildir. Yeni anayasa çağrısı 300 STK tarafından destekleniyor ve bu sayı daha yukarılara çıkacaktır. Millet yeni anayasaya sahip çıkıyor. Millet kükrediği zaman onun önünde kimse duramaz. Yeni anayasa meselesi de, milletimizin böyle bir talebi haline dönüşmüştür.

Anayasa metinleri bir toplum sözleşmesidir, öyle de olmalıdır. Oysaki bizdeki anayasa metinleri dayatmadır. Burada olan herkes darbecilerin hazırladığı anayasa ile ömürlerini geçirdiler. Gelin yeni nesiller darbecilerin hazırladığı anayasa ile yaşamasınlar. Yeni anayasa ruhu, dili ve yönetimiyle milletimizin tarihini yansıtan bir metin olmalıdır. Bu anayasada millet kendini görmeli."