Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde Avrupa Parlamentosu'na karşı resti, Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye'ye karşı aldığı müzakerelerin dondurulmasına yönelik kararı sonrası tartışmalar devam ediyor.

Samsun'da yaşayan vatandaşlar da Avrupa Birliği konusu ile ilgili görüşlerini dile getirdi. Bazı vatandaşlar Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tutumunu doğru bulurken, bazı vatandaşlar da Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne girmesi gerektiğini ifade etti.

CUMHURBAŞKANIMIZ EĞİLMEDİ
Nuran Korkmaz: Türkiye Avrupa Birliği'ne girmemeli. Çünkü biz bize yetiyoruz. Avrupa Birliği'ne ihtiyacımız yok. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da dik durarak gayet güzel bir karar aldı. Eğilmedi.

ÇAĞDAŞLIK NEREDEYSE ORADA OLMALIYIZ
Veli Şengül: Büyük Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli amaçlarından biri yüzümüzü batıya çevirmektir. Çağdaş ülkelerin yaşam kalitesine ulaşmak için çabalamamız gerekiyor. Cumhuriyetimizin kurucusu Atatürk'ün ilkeleri doğrultusunda, ama Batı ülkelerinin mahkumu gibi değil eşit şartlarda birlikte olmalıyız. Yüzümüzü batıya dönüp sırtımızı doğuya dönelim diye bir şey yok. Hepsiyle eşit koşullarda ortak hareket etmeliyiz. Ama çağdaşlık neredeyse oraya doğru hamle yapmalıyız. Her ne kadar Batı ülkeleri aleyhimizde davransalar da sonuna kadar onlarla mücadele etmeliyiz. Ortadoğudaki ülkelerin halini görüyoruz. Perişan haldeler. Biz onları mı kurtaracağız? Biz önce kendimizi kurtarmalıyız. Bu da Avrupadaki ülkelerde olan çağdaşlık seviyesi ile olur.

BİR ALIP BEŞ VERMEMELİYİZ
Mustafa Kemal Sarı: Türkiye Avrupa Birliği'ne girmeli. Fakat bazı değerlerimizden de taviz vermemeliyiz. Yani bir alıp beş vermemeliyiz. Aynı zamanda biz, sadece Batı'ya değil bütün Avrupa ülkelerine açık olmalıyız. Tabi bu arada AP'nin tutumunu da olumsuz buluyorum.

REFERANDUM YAPILSIN
Oya Gülümpınar: Avrupa Birliği sürecinin bize çok da bir fayda sağlayacağını düşünmüyorum. Bence bu konunun referandumla halka sorulması taraftarıyım. Referandumla kesin karar alınabillir. Avrupa Birliğinin son dönemlerde sergilediği tutumun bize çok bir fayda sağlayacağını düşünmüyorum, eğer olsaydı süreci bu kadar zorlaştırmazlardı.

ONLARIN BAKIŞ AÇISI OLUMSUZ
Yakup Boğuk: Bence Avrupa Birliğine girmeliyiz. Çünkü demokrasi modern ve gelişmiş bir ülke için bu gerekli. Ama Türkiye'de demokrasinin standardı düştü. Malesef biz o standardı biz düşürdük. Bize olumsuz bakıyorlar. Onların bakış açısı bize karşı olumsuz. Halbuki biz öncelikle demokrasimizi ve toplumsal yapımızı düzeltmeliyiz ki bize hoşgörü ile baksınlar. Atatürk 1930'larda 'Türkiye'nin yönü Avrupa'ya olmalıdır' demişti. Biz bunu emsal olarak almamız gerekir.

BİZİM İÇİN SADECE ÜTOPYA
Yaşar Kamiloğlu: Avrupa Birliği'ne girmek ne getirir ne götürür? Bunun muhasebesi Türkiye'de 60 yıla yakın devam ediyor. Bugüne kadar müzekerelerin sonunda görüldü ki girmemiz mümkün değil. Çünkü Avrupalılar bizi tehdit oalrak görüyor. Bizi alırlarsa bunu hazmetmeleri çok zor. Onun için bizi oyalıyorlar. Biz 1990'lı yıllarda gümrük muafiyeti konularında onlara bizim aleyhimizde olan şeyleri sunduk. Onlarda şimdi böyle yapıyorlar. Sonuç olarak biz kaybettik. Bu saatten sonra da ne kadar toplayabiliriz onu zaman gösterir. Şimdi referandum gibi bir durum var. Avrupa Birliğine tölerans sağlarken halka sunmadılar. Şimdi Avrupa almadığı zaman halka sunmaya çalışıyorlar. İnsanlar Avrupa Birliğine girdiğimiz zaman zannediyorlar ki bize Avrupa bize aş, iş ve ekmek verecek. Böyle bir şey yok.

DÜNYADAN AYRI OLAMAYIZ
Bayram Başaran: Elbette Türkiye Avrupa Birliği'ne girmeli ama nasıl girecek. Girip de kişiliğini nasıl koruyacak. Türkiye Avrupa Birliği'ne sömürülmeye izin vermeden her zaman dik durarak girmeli. Biz dünyadan ayrı tek başımıza yaşayamayız. Bugün İngiltere'nin bir takım tehditleriyle karşı karşıya kalıyoruz. Bunu tersine çevirmek için Türkiye Cumhuriyeti'ne yakışır nitelikle, ağırbaşlılıkla kendimizi kabul ettirerek ve ekonomimizi geliştirerek onlara karşı dik durarak Avrupa Birliği'ne girmeye çalışmalıyız.

Dilber BAHADIR