Grip olmamak için neler yapmalıyız?

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Elanur Yılmaz, kışın ve soğuk havanın kendini gösterdiği bu günlerde grip olmamak neler yapılabileceğine dair bilgiler verdi.

Grip olmamak için neler yapmalıyız?

Samsun Büyük Anadolu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Elanur Yılmaz, kışın soğuk havalarda gribe iyi gelen besinler hakkında bilgiler verdi.

 

Yılmaz, “Havanın soğuk olduğu zamanlarda kolaylıkla havaya aldanarak hasta olabiliyoruz. Kışın ve soğuk havanın kendini gösterdiği bu günlerde grip olmamak için bağışıklık sistemimizi bu besinleri yiyerek kendimizi güçlendirelim. Ispanak ve diğer yeşil yapraklı sebzeler betakaroten içermelerinin yanı sıra A vitamini, C vitamini ve kalsiyum deposudurlar. Özellikle 35 yaş üzeri olanların ıspanak ve diğer yeşil yapraklı sebzeleri daha fazla tüketmeleri önemli. Çünkü bu sebzelerde bulunan folik asit, yaşlılıkta ortaya çıkabilecek Alzheimer riskini yüzde 50 azaltıyor" dedi.

MANDALİNA, KİVİ VE PORTAKAL
Mandalina, portakal ve kivi gibi meyvelerin birer C vitamini deposu olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Bu sebepten bol miktarda tüketilmelidir. Özellikle portakalı yerken kabuğunu mümkün olduğunca ince soymaya çalışın. Alttan çıkan beyaz kısmıyla (bioflavonoid yapısıyla) birlikte tükettiğinizde daha fazla C vitamini almış olursunuz. Antibakteriyel ve virüs karşıtı olan sarımsak, aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirici etkiye de sahip. Güçlü bir selenyum kaynağı da olan sarımsak, sağlıklı bir yaşam için mutlaka gereken sülfürü de içerir. Yemek yaparken yemeğinize bir diş sarımsak atarak mide ve bağırsakları güçlendirmeye yardımcı olur" diye konuştu.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Elanur Yılmaz, kışın soğuk havalarda gribe iyi gelen besinleri şöyle sıraladı:

ZENCEFİL VE ZERDEÇAL
"Vücudun enfeksiyonlarla mücadelesinde yardımcı olur, toksinlerin dışarı atılmasını sağlar. Kanserle savaşta da etkili olduğu bilinen zencefili, çay olarak tüketebileceğiniz gibi yemeklere ve tatlılara da ekleyebilirsiniz. Hint safranı olarak da tanıdığımız zerdeçal ise bağışıklık sistemini geliştirici etkisinin yanı sıra detoks özelliği de taşır. Araştırmalarda cilt, kolon ve meme kanseri için faydalı olabileceği görülen zerdeçalı yemeklere katarak tüketebilirsiniz.

KARATURP
Antibiyotik özelliklerine sahip yağları içerir ve enfeksiyonlara karşı etkilidir. İştah açıcı, idrar söktürücü, karaciğeri kuvvetlendirici ve safra söktürücü etkilere de sahip olan kara turbun suyunu içebilir ya da köklerini salata halinde taze olarak tüketebilirsiniz.

YAĞLI BALIKLAR
Somon, sardalye gibi yağlı balıklar mikroplarla savaşarak bağışıklığı yükseltir ve vücuttaki iltihapları önler.

IHLAMUR ÇAYI
Bağışıklık sistemi üzerinde çok etkilidir, hatta grip virüsünün vücutta yayılmasını önlediği saptanmıştır ayrıca boğazlara iyi gelir ve yumuşamasına yardımcıdır.

KIŞ ÇAYI TARİFİ
2 bardak kaynamış su, 1 tutam ıhlamur, 2 tane cubuk tarçın, 1 tane kök zencefil, 1 tane kök zerdacal, 7 tane kuşburnu kurusu, 1 tane karanfil ve yarım limon. Yukarıdaki tüm malzemeleri cam ya da porselen demliğe koyunuz 2 su bardağı kadar sıcak suyu üzerin dökünüz ve 5 dakika ağzı kapalı bekledikten sonra afiyetle içebilirsiniz.”

 



EN ÇOK OKUNANLAR

Samsun'da korkunç ölüm!

1 Samsun'da korkunç ölüm!

Ünlü iş adamı Samsun'da hayatını kaybetti

2 Ünlü iş adamı Samsun'da hayatını kaybetti

Benimle birlikte kulübede oturur

3 Benimle birlikte kulübede oturur

Kendisi istemiş

4 Kendisi istemiş

Askeri üsse saldırı: 41 ölü

5 Askeri üsse saldırı: 41 ölü

Tavukçulukta kafalar karıştı

6 Tavukçulukta kafalar karıştı

Samsun'da belediye binasında intihar girişimi!

7 Samsun'da belediye binasında intihar girişimi!

 Samsun'a turist çekecek proje

8 Samsun'a turist çekecek proje

Hazır değil

9 Hazır değil

Engin İpekoğlu: 'Daha da iyi olacaktır'

10 Engin İpekoğlu: 'Daha da iyi olacaktır'


SIRADAKİ HABER