2017 yılında asgari ücrete yapılacak zam oranları tartışılmaya başlandı. DİSK Karadeniz Bölge Temsilcisi ve Samsun Şube Başkanı Fahrettin Çankaya, 2017 yılının asgari ücret oranının aralık ayı içinde belli olacağını belirterek, asgari ücretin 2 bin TL olması gerektiğini ifade etti.

KAMUOYUNA AÇIK HALE GETİRİLMELİ
Asgari ücretin dolar karşısında eridiğini belirten Başkan Çankaya, 2017 yılında işçi-memur ayrımı yapmadan tüm çalışanlar için tek asgari ücretin olması gerektiğini vurguladı. Asgari ücretle ilgili görüşmelerin kamuoyuna açık hale getirilmesi gerektiğini ifade eden Çankaya, 'En düşük devlet memuru maaşı 2015 temmuz itibariyle 2 bin 191 TL, 2016 temmuz itibariyle ise 2 bin 517 TL olarak gerçekleşmiştir. Bu memur maaşlarının yüksek olduğunu değil, işçilerin asgari ücretinin düşük olduğunu göstermektedir' şeklinde konuştu.

YÜKSEK GÖSTERİLMEYE BAŞLANDI
Asgari ücretin, asgari geçim indirimi hariç net olarak hesaplanması ve vergi dışı bırakılması gerektiğini dile getiren Başkan Çankaya, '2008 yılında asgari geçim indiriminin dahil edilmesiyle net asgari ücret olduğundan yüksek gösterilmeye başlandı. Oysa asgari geçim indirimi, işveren tarafından ödenmiyor ve ücret değil. Net asgari ücret, işveren tarafından işçiye ödenen miktardır. Asgari geçim indirimi ise devlet tarafından sağlanan bir destektir. Bu nedenlerle asgari ücret 2 bin TL olmalıdır' diye konuştu.

Zeynep Irmak ÖCAL