Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, yaptığı açıklamayla, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Türk Lirası'nın, dolar karşısındaki düşüşü üzerine yaptığı, 'Dolarlarınızı bozdurun, TL'ye, altına yatırım yapın' çağrısına destek verdi.

Türkiye'nin geçmişte de benzer tablolarla karşılaştığını ifade eden Başkan Murzioğlu, 'Dolardaki yükselişe rağmen vatandaşların dolar bozdurması Türkiye'nin gücünü gösterir. Ancak, bu topyekun devlet kurumlarının da dahil olması ile amacına ulaşacak bir girişimdir. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın da dediği gibi, doları olanlar gelsin parasını altına dönüştürsün. Gelsin parasını TL'ye dönüştürsün. Bu adımı attığımız sürece birilerinin oyunu da bozulacaktır" diye konuştu.

KOBİ'ler 'Nefes' alacak

Başbakan Binali Yıldırım ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından lansmanı yapılan KOBİ'lere Nefes Kredisi projesi ile ilgili de açıklamada bulunan Başkan Murzioğlu, 'Ülkemizdeki ekonomik durgunluğun aşılması bağlamında faiz indirimine gidilip yatımcının önünün açılması gerekmektedir. KOBİ'lere finansman sağlamak amacıyla TOBB önderliğinde Ziraat Bankası, Denizbank ve KGF ortaklığında hayata geçirilen proje ile reel sektör ile finans sektörü olarak el ele verdik ve KOBİ'lere nefes olacak bir proje hazırladık. İşletme sayısı bakımından yüzde 98, yarattığı istihdam oranı yüzde 70'in üzerinde, yaptığı ihracat bakımından yüzde 60'ın üzerinde olan ekonomimizin belkemiği olan KOBİ'ler yüzde 15 ile yüzde 18 arasında faizle kredi kullanıyor, faiz baskısından nefes alamıyor. Bu da KOBİ'lerin hem rekabet edebilirliğini hem de ekonomik varlıklarını idame ettirebilmelerini riske sokuyor' şeklinde konuştu.

Samsunlu KOBİ'lere çağrı

'KOBİ'lere yüzde 10'un altında faizle kredi kullandırmalıyız' yaklaşımıyla gerçekleştirilen proje için önce TOBB ile 365 oda ve borsanın elini taşın altına koyduğunu belirten Murzioğlu, şöyle konuştu: 'Tüm kaynaklarımızı birleştirdik. Sonra Hazinemiz ve Kredi Garanti Fonu devreye girdi. Başbakanımızın talimatlarıyla, Hazine destekli KGF kefaleti devreye girdi. KOBİ'lerimizin bu proje kapsamındaki kredilerine yüzde 85 kefalet sağlandı. Son olarak da bankalarımız devreye girdi. Onlar da zararı bile göze alarak projeye kaynak sağladılar. Burada Ziraat Bankası ve Denizbank'ın göstermiş oldukları bu ilgi takdire şayandır. Aynı özveriyi tüm finans kuruluşlarının göstermesini temennimizdir. Tüm bu kurumların katkısıyla KOBİ'lere 5 milyar TL kredi sağlayacak Nefes Kredisi ortaya çıktı. Nefes Kredisi ile KOBİ'lere yıllık yüzde 9,90, aylık yüzde 0,83 faizle 1 yıl vadeli kredi sağlanacak. Üç ay içinde Türkiye genelinde yaklaşık 80 bin KOBİ'miz bu imkandan faydalanmış olacak. Bir ay içinde uygulamaya başlanacak olan bu imkandan Samsun'daki KOBİ'lerimizi faydalanmaya davet ediyoruz.'