Tokat'ın merkez ilçesine bağlı olan Akbelen Köyü Yaylası'nda bulunan evlerin mera alanına yapıldığı gerekçesi ile açılan dava yaklaşık 3 yıldır devam ediyor. 13 Eylül 2013 tarihinde muhtarların İl Jandarma Komutanlığına müracaat ederek Akbelen Yaylası'na ev yapıldığının bildirmesi üzerine başlatılan soruşturma kapsamında Tokat Valiliğine müzakere yazılarak Akbelen Yaylası'nın mera statüsünde olup olmadığı soruldu.
Tokat Valiliği İl İdare Kurulu Müdürlüğü tarafından Cumhuriyet Başsavcılığına gönderilen yazıda Akbelen Belediyesinde 2002-2004 yılları arasında tespit ve tahdit çalışmaları yapıldığının, söz konusu yerin o tarihlerde tescil harici olduğundan yayla adıyla anıldığının ve tespit tutanaklarında Akbelen Belediyesi adına tespit edildiğinin, tahdit çalışmaları sonucunda da 3617 parsel numarası olarak 11 Şubat 2004 tarih ve 469 yevmiye numarası ile tescil edildiğinin ve mera yaylak kışlak kütüğüne işlendiği belirtildi.
Tokat Valiliğinden gelen yazıda Akbelen Yaylası'nın mera statüsüne olduğunun belirtilmesi üzerine müzakere yazılarak köylülere dava açıldı. Tokat Adliyesinde görülen davanın duruşmasına 118 köylüden 60'a yakını katıldı. Mahkemeye katılanlar belediyelik oldukları dönemde yaylaya evleri belediyenin meskun mahalli olarak yaptıklarını, mera suçu işlemedikleri yönünde savunma yaptı.
Mera işgalinden yargılanan köylüler ayrıca tapusu olmayan evlerinin alt yapısı, elektrik ve suyunun verildiğini ileri sürdü. Mahkeme davayı 30 Mart 2017 tarihine erteledi.