MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, TBMM Genel Kurulu'nda, 2017 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nın tümü üzerinde partisi adına konuştu.

Usta, Türkiye'nin iç ve dış politikada, ekonomik ve sosyal alanda tıkanmış, hatta kuşatılmış olduğunu belirterek, "Her gün gelen şehit haberleri, PKK ve FETÖ'yle mücadele, Suriye ve Irak başta olmak üzere yakın coğrafyamızdaki gelişmeler, Avrupa Birliği'nden gelen olumsuz mesajlar, iktisadi ve sosyal hayattaki sorunlar milletimizi bunaltmıştır. Hükûmet, birçok konuda muhalefetin, sivil toplum kuruluşlarının eleştiri ve değerlendirmelerine kulak tıkamaktadır. Bu şartlar altında piyasanın ateşi yükselmiştir. Böyle bir ortamda 2017 bütçesini ve 2017-2019 makroekonomik çerçevesini konuşacağız" diye konuştu.

YATIRIMSIZ EKONOMİ AYAKTA KALAMAZ
"Ekonomide bir an evvel belirsizlikleri azaltacak, güveni tazeleyecek adımların atılması gerekiyor. Bugün Merkez Bankası, BDDK ve EPDK gibi bağımsız otoritelere müdahale edildiğini görüyoruz" diyen Usta, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türkiye ekonomisi uzun bir süredir darboğaz içerisindedir. 2011 sonrasında Türkiye'nin ortalama büyümesi yüzde 3,3'tür. Hatta 2016'nın 2'nci yarısında hükûmetin orta vadeli programda koyduğu büyüme tahmini 2,3 civarındadır. Yatırım yapmayan bir ekonominin ayakta kalması, üretmesi, gelir yaratması mümkün değildir. Oysa Türkiye ekonomisi yüzde 4,5-5 civarında büyüyecek bir potansiyele sahip ama bu makine teçhizat yatırımlarının uzun süredir ülkede yapılmaması bu potansiyel büyüme seviyesini aşağı doğru çekmektedir."

200 MİLYAR DOLAR BORÇ
İşsizlik oranlarının kriz dönemlerini aratmayacak seviyelere ulaştığını; tüketicilerin, çiftçilerin, esnafın, sanayicinin borçlarının arttığını, memurların alım gücünün düştüğünü ve bankaların tahsili gecikmiş alacaklarının 2009 krizinden sonraki en yüksek seviyesine ulaştığını belirten Usta, "Türkiye ekonomisinin kırılganlığı her geçen gün artmaktadır. Dış borç astronomik bir şekilde, 130 milyar dolardan 421 milyar dolara çıkmıştır. Bu dış borcun, 421 milyar dolarlık stokun 1/4'ü kısa vadelidir. Türkiye, bugün vadesi çok kısaltılmış ve oranları çok yükseltilmiş, bir dış borçla karşı karşıyadır. Türkiye ekonomisi, dış borç artınca yıllık yaklaşık 200 milyar dolar borç çevirmek durumunda. Bunun 164 milyarı, bir yıl içerisinde ödememiz gereken dış borcumuz, bunun üzerine bir de Hükûmetin öngördüğü 30-35 milyar dolar cari açığı da koyarsak, Önümüzdeki bir yıl içerisinde 200 milyar doları çevirmek durumundayız" şeklinde konuştu.

DIŞA BAĞIMLILIK ARTTI
MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, konuşmasında şunları söyledi: "AKP öncesi on üç yıl ve AKP'li on üç yıl diye mukayese ettiğimizde, gelişmekte olan ülkelerle yıllık ortalama büyüme farkımız sadece 0,4'tü; AKP döneminde bu büyüme farkı 1,5'e, 1,6'ya çıktı. Türkiye'de maalesef imalat sanayisinde ülkenin kaynakları imalat sanayisi üretiminden gayrimenkule doğru kayıyor. Hükûmet 'Rant vergisini çıkaracağım, ben bu kaynak dağılımına müdahale edeceğim' diyor fakat bununla ilgili adım atmıyor. AKP döneminden önceki on üç yılda millî gelirin yüzde 21,6'sı kadar yatırım yapılmışken AKP döneminde bu 20,4'e düşmüş. AKP dönemi öncesindeki on üç yılda bu millet, kendi kaynaklarıyla yüzde 21'lik bir yatırım yaparken AKP döneminde bu yüzde 15'e düşmüştür. Ekonominin dışa bağımlılığı son derece arttı. Türkiye'nin tasarrufları 2016 yılı yüzde 13,5. Emsallerimiz millî gelirin yüzde 30'unu tasarruf ediyor, bunun karşılığında yatırım yapıyorken biz yüzde 13,5 tasarruf ediyoruz. Yüzde 5-6 da cari açık veriyoruz. 13,5'un üzerine 6 koy, yüzde 19,5. Yüzde 19,5 yatırım da bu ülkenin ihtiyacını karşılamıyor, bu ülkenin insanlarını doyurmuyor, bu ülkenin gençlerine iş vermiyor. Dolayısıyla tasarruflar düşük olunca yatırımlar da elbette düşük oluyor. Enerjide yapısal bir sorunumuz var, dolayısıyla enerjide dışa bağımlılığımız var. Ama on dört yıllık bir iktidar enerjide dışa bağımlılığımızı biraz aşabilmeliydi."