Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkanvekili ve Basın Sözcüsü İzzet Altuntaş, Balkanlarda yaşayan Türklerin dini ve eğitim yönünden baskı altında olduğunu söyledi.

KONGREYE KATILACAKLAR
Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu olağan toplantısının bu ay Manisa'da yapıldığını belirten İzzet Altuntaş, Manisa Valiliği ve Manisa Büyükşehir Belediyesinin önderliğinde düzenledikleri toplantıda özellikle Bulgaristan'daki Cumhurbaşkanlığı seçimi ve önümüzdeki hafta sonu yapılacak Makedonya'daki genel seçimlerin üzerinde değerlendirmelerde bulunduklarını ifade etti. Makedonya'da Türk partisinin genel kongresine katılma kararı da aldıklarını belirten Altuntaş, "Özellikle ilk defa Balkan ülkelerinde konfederasyonumuzu temsilen fahri temsilciliklerin açılmasının kararını aldık. Bu konuları değerlendirmek üzere Genel Başkanımız Zürfettin Hacıoğlu ile beraber önümüzdeki günlerde Balkan ülkelerine 3 kişilik bir komisyon ile gideceğiz. Özellikle belediyeler ile olan diyaloğumuzu Türk kültürü ve folklorunu Balkanlarda yaşatan kardeşlerimizi verdikleri mücadelede Türkiye'deki belediyelerin bu konularda belirli organizasyonlara onların davet etmelerini, Balkanlardaki Türk devletleri ile irtibatlı olmalarını sağlayacağız" dedi.

BÜYÜK TEDİRGİNLİK YAŞANIYOR
Balkanlardaki Türklere dini baskı yapıldığını ifade eden Altuntaş, "Bu arada Türkiye'de gördüğümüz kadarıyla özellikle Kosova ve Makedonya'daki kardeşlerimizin Türkiye derneklerinin aralarındaki koordinasyon olayını da sağlayacağız. Çünkü Batı Trakya ve Bulgaristan'da özellikle dini yönden ve eğitim yönünden çok büyük baskılar vardır. Kısa süre önce İsrail'de ezanın sesini yok etmek isteniyorsa, oralardaki camilerde de namaz kılmalarda büyük tedirginlikler yaşanmakta. Hatta Osmanlı'dan kalan birçok tarihi eserlerimiz kalan adalardaki camilerin kapılarının kapalı olduğu ve bunların da Türkiye'deki onların dinlerine olmadıkları yerlerde bile istedikleri kiliseleri açarken, kaldı ki bugün Türkiye'de 60-70'in üzerinde yeni kiliseler yapıldı. Acaba dışarıdan gelen Hristiyanlar mı var, yoksa içeriden Hristiyanlar faaliyetleriyle gizlice farkında olmadan, bilgimiz dışında Hristiyanlaştırma politikaları mı var? Bunların da sıkı bir şekilde yetkili makamlarımız tarafından takip edilmesini istemekteyiz. Onlar kiliselerine dışarından gelen papazlar tarafından istedikleri ibadetlerini yaparken, bizim milyonların üzerinde Atina'da Müslüman kardeşlerimiz varken, bir bayram namazını kılmak için camilere müsaade edilmemekte ve bir yer gösterilmemektedir. Orada vatandaşlar bir sivil toplum örgütünün bürosunda bayram namazını kılmaktadırlar" dedi.

DUYARLILIK BEKLİYORUZ
Balkanlardaki Türk vatandaşları aralarında siyasi gerginlikler oluşturulmak istendiğini belirten Altuntaş, "Bunlar oralarda Türklüğün yok olması için verilen mücadeledir. Bunlar da bizim gözümüzden kaçmamaktadır. O nedenle en çok ağırlığı oradaki siyasilerle, arkadaşlarımız ile irtibatlı olarak yapmak durumunda olduğumuzu ve fahri temsilciliklerimizi oluşturup harekete geçeceğiz. Buna da önümüzdeki günlerde başlayacağız. Elçilik ve konsolosluk makamında olanların da bu konulara çok duyarlı olmalarını beklemekteyiz. Türkiye'nin iç konusunda doğuda her türlü büyük hükümetlerin ve devletlerin konsoloslukları ve elçilikleri cirit atmaktadır. Onlara mubah olan bize günah olmamalı ya da bize günah olan onlara da günah olmalı" şeklinde konuştu.