Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, 5 yıl öncesine kadar Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yaklaşık 15 bin ton kivi üretimi yapılırken, bu yıl kivi üretiminin 3 bin 500 ton civarlarına kadar gerilediğini söyledi. Paliç, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, 'Kivide tek bir noktadan alım gerçekleştirilmediği için toplam üretim miktarını tespit etmemiz zor oluyor. Ancak beş yıl öncesine kadar Doğu Karadeniz Bölgesi'nde 15 bin ton'a yakın kivi üretildiğini tahmin ediyorduk. Son beş yıldır ise henüz tam olarak tespit edilemeyen nedenlerden dolayı kivi üretimi bir hayli düştü. Bahçe bazında yaptığımız değerlendirmelerde üretimin 4'te 1'e kadar gerilediğini tahmin ediyoruz. Bu yıl yaklaşık 3 bin 500 ton civarında bir kivi hasat edildiğini düşünüyoruz' dedi.

'Bahçesini sökenler var'
Paliç, son 5 yıldır düşen üretimin bir çok üreticinin kivi ağaçlarını sökmelerine neden olduğunu ifade ederek 'Üretimindeki düşüsün bir çok nedeni olabilir. Kividen son yıllarda beklediği verimi alamayan bir çok üreticinin kivi ağaçlarını söktüklerini düşünüyoruz. Öte yandan iklimsel koşullar üretimin düşmesinde önemli bir etken. Bir diğer etken ise ilimizde toplanan kivilerin muhafaza edilebileceği bir soğuk hava deposunun bulunmayışı. Bölgemizde üretilen kivi kalite bakımından dünyanın en kaliteli kivileri arasında ilk sıralarda. Ülkemizde tüketim 50 bin tonun üzerinde. Yerli üretim ile bunun küçük bir bölümünü karşılayabiliyoruz. Tüketimin büyük bir kısmı ithalat yolu ile geliyor' diye konuştu.
Üretimin bir hayli gerilemesine rağmen ürün kalitesinin yüksek olduğuna dikkat çeken Paliç 'Üretim 4'de 1 oranına kadar gerilemiş olsa da toplanan kiviler lezzet bakımından kaliteli. İrilik bakımından ise normal seviyede. Bu yıl Tarım Kredi Kooperatifi bölgemizden kivinin kilogramını 2.10 Kuruştan satın aldı. Bu rakam diğer alıcılar için de belirleyici bir rakam oldu' şeklinde konuştu.