Samsun'un Bafra İlçesi'nde, Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde kara avcılarına ve muhtarlara yönelik bilgilendirme semineri düzenlendi. Toplantıda, Samsun İl Jandarma Komutanlığı ekiplerinin kanuna aykırı hareket eden avcıları tespit etmek amacıyla
kullandıkları 'Foto kapanı' konusunda bilgiler verildi.

AVCILAR BİLGİLENDİRİLDİ
Samsun İl Jandarma Komutanlığı, Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürlüğü Samsun Şubesi, Samsun Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ve Samsun İl Tarım Müdürlüğü tarafından ortaklaşa düzenlenen bilgilendirme seminerinde, 4195 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu kapsamında avlanma usul ve esasları, merkez av komisyonu kararları, av haritaları ve avlaklar hakkında bilgilendirme yapıldı. Toplantıda ayrıca,
Kızılırmak Deltası'nda bulunan iç sularda balıkçılık ve 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu ve Yönetmeliği, su ürünleri kooperatiflerinin görev ve sorumlulukları ile yasa dışı avlanma konularında bilgiler aktarıldı.

FOTO KAPANLARI TESPİT EDİYOR
Toplantıda ayrıca Samsun İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, kanuna aykırı hareket eden avcıları tespit etmekte kullandıkları 'Foto kapanı' konusunda bilgiler verdi. Kızılırmak Deltası'nda kritik noktalarda foto kapanı bulunduğu, avcıların kesinlikle bunun farkına varamayacağını belirtildi. Foto kapanı adı verilen sistemin fotoğraf, video ve ses kaydı yapabilme özelliğine sahip olduğu ve anlık kaydettiği verileri bölgede görevli personelin cep telefonuna ilettiği kaydedildi. Yasak bölgelere giren avcıların bu sistem sayesinde tespit edilip gereğinin yapıldığı belirtildi. Ayrıca foto kapanı adı verilen sistemin Giresun, Ordu ve Samsun'da çeşitli bölgelerde bulunduğu ve hareketli her türlü cismi ve varlığı görüntüleyip kaydettiği bildirildi. Toplantıda, foto kapanları tarafından kaydedilen avcı, geyik, domuz, ayı fotoğrafları da slayt eşliğinde gösterildi.

Toplantıya, Alaçam Kaymakamı Oğuz Alp Çağlar, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bafra Doğal Hayatı Koruma Milli Parklar Şefi Cengiz Akyüz, Samsun İl Jandarma Komutanlığı Asayiş Şube Komutanı J. Yrb. Mehmet Arı, Bafra İlçe Jandarma Komutanı J. Bnb. İlhan Güngör, Alaçam İlçe Jandarma Komutanı J. Ütğm. Murat Şenyurt, 19 Mayıs İlçe Jandarma Komutanı J. Ütğm. Abdullah Tekelier, Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürlüğü Samsun Şubesi görevlileri, Samsun Doğal Hayatı Koruma Milli Parklar Müdürlüğü görevlileri, mahalle muhtarları ile çok sayıda avcı katıldı.

Ümit CEYLAN