Samsun Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, Haberaks TV'de Burcu Düzgün Çoban'ın sunumuyla ekranlara gelen Haberin Sesi programına konuk oldu. Tosun, üreticilerin olası dona karşı fındık bahçelerini sigortalanması gerektiğini söyledi.

KAR FINDIĞA İYİ GELİYOR
Bu dönemde yağan karın fındığa olumsuz bir etkisi olmadığını belirten Tosun, "Hatta kar fındığa iyi geliyor diyebiliriz. Meterolojiden aldığımız verilere göre sahil kesimlerinde zirai don uyarıları var ama fındık için rekolteye olumsuz yansıyacak bir durum yok. Ancak bahar aylarında yaşanacak don hadiselerinin fındığa zarar vereceği ortada. Üreticilerin bu nedenle sigorta yaptırmalarında fayda var" dedi.

DEVLET DESTEĞİ ŞART
Tosun, fındık fiyatındaki son durumla ilgiliyse şunları söyledi: "Fiyat üzerindeki baskı aynı oranla devam ediyor. Bu da olumsuz şekilde fiyatlara yansıyor. Bu konuda yapılması gereken tek şey, devletin bir müdahale alımı yapması. Bu fiyatın böyle kalması sadece üretici için değil devlet için de zarar. Bu konuya dikkat edilmesi lazım."

Pirsu DÜZGÜN