Samsun'da 1902 yılında yapılan hastaneye, dönemin Osmanlı Padişahı Sultan 2'nci Abdülhamid'e saygı göstermek ve ismiyle ilişkilendirmek için 'Canik Hamidiye Hastanesi' adı verildi.

1971 yılında Samsun Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi olarak hizmet vermeye devam eden hastanenin tarihi binasında 2007 yılında yangın çıktı.

Yangın ardından hastanenin tarihi binasının içinde idari bölümünün de bulunduğu kısmı kullanılamaz hale geldi. Binanın az hasar gören diğer kısımları onarılarak hizmet verilmesine devam edildi. Aradan 114 yıllık hastane binasının yanan bölümünde geçen 9 yıla rağmen hiçbir çalışma yapılmadı. Asırlık hastane binasının kötü durumu ise tepkiye neden oldu.

ÇALIŞMA YOK
İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 2.5 yıl önce binanın restorasyonunun yapılması için özel bir firmaya proje hazırlatıldı. Yaklaşık 1.5 milyon TL'ye yapılacak restorasyonun projesi Sağlık Bakanlığı'na gönderildi. Ancak Sağlık Bakanlığı tarafından hastane ile ilgili bir çalışma başlatılmadığı belirtildi.

Türk Sağlık Sen Samsun Şube Başkanı Erdoğan Çakmak, Samsun'un tarihindeki ilk hastane olma özelliği taşıyan binanın mevcut durumunun üzüntü verici olduğunu belirtti.
İlkadım İlçesi'nde yapımı 2008 yılında başlayan ve 2 yılda tamamlanarak hizmete girmesi planlanan 200 yataklı Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi ile 60 yataklı AMATEM inşaatının da halen sürdüğü yüzde 90'ı tamamlanan hastanenin bitirilmesinin ardından Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi'nin yeni yerine taşınacağı belirtild