TSK'dan haksız yere ihraç edildiklerini iddia eden RE-DER üyeleri, iade-i itibarlarının verilmesini istiyor.

2010 yılında yapılan referandum ile Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları yargıya açıldıktan sonra darbe dönemlerinde tasfiyeye uğrayan silahlı kuvvetler personelinin hak kayıplarının ihyası için 2011 yılında 6191 sayılı yasa ile YAŞ kararları yargıya açılmıştı. Kararname ile meslekten ayrılan askerlerin oluşturduğu RE-DER üyeleri de 6101 sayılı kanundan yararlanarak, iade-i itibarlarının verilmesini istiyorlar.

6191 sayılı kanunu çıkartan iradeye teşekkür ettiklerini belirten RE-DER Genel Başkanı Süleyman Göncü, 'Uygulamada farklılık olduğu için aynı işlemler doğuran uygulamanın mağdur kısmında kaldık, haklarımız iade edilmedi. Bunun için uğraşıyoruz. Bir önceki hükümet tarafından kurulan Darbeleri Araştırma Komisyonu'nda komisyon raporlarına geçmiştir bizlerin mağduriyetinin devam ettiği' şeklinde konuştu.

Göncü, Darbeleri Araştırma Komisyonu raporlarında, 'silahlı kuvvetlerde darbe dönemlerinde yapılan tasfiyeler sadece yaş kararlarıyla değil kararnameler yoluyla da yapılmıştır' ibaresinin yer aldığını vurguladı.

Süleyman Göncü, sözlerini şöyle devam ettirdi:
"Kararname ile ayrılan personelin mağduriyeti devam etmektedir. Biz bu mağduriyetin sonlanması için çalışıyoruz. 6191 sayılı yasanın çıkmasıyla emsallerinin bulundukları rütbelerden emekli edildi. Yaşı gelmeyen genç olanlar da başka kurumlara araştırmacı olarak atamaları yapıldı. Çalışıyorlar şu anda. Yaşı gelen emekli oluyor. Maaşlarını alıyorlar, emekli olanlar emekli maaşlarını alıyorlar ama biz bu hakların tamamından muafız şu anda. Kimliğimiz yok, silahımız yok, sosyal tesislere giremiyoruz, emekli maaşımız yok."