Gazetemiz yazarlarından Osman Kara, 'Sarı Ekin Etkinlikleri' kapsamında düzenlenen konferansa konuşması olarak katıldı. 'Samsun ve Saptırılan Tarih' konulu konferansta Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a gelişi ve Osmanlı İmparatorluğu gibi birçok konuya değinen Kara, tarihten ders çıkarılması gerektiğine dikkat çekti.

GÜNEŞ DOĞMAMAK ÜZERE BATIYORDU
1912 tarihinin iyi okunması gerektiğini aksi halde 2020'lerde başka tehlikelerle karşı karşıya kalınabileceğine dikkat çeken Kara, '30 Ekim 1918 akşamında Mondros imzalandığında batan güneş Osmanlı İmparatorluğu'nun güneşiydi ve bir daha doğmamak üzere batıyordu. Herkesin Mondros'u alkışladığı dönemde bir insan var, Yıldırım Orduları Grup Komutanı Mustafa Kemal… Kasım ayının daha ilk haftası, çektiği telgrafta Mondros'a dikkatleri çeker. 'Bu tehlikeli bir anlaşmadır, maddelerin açığa kavuşması gerekir' der" diye konuştu.

GELENİN PLANI FARKLIYDI
Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a gelişi hakkında da konuşan Kara, 'Gönderenin beklentisi ile gelenin planı farklıdır. Mustafa Kemal'i Samsun'a gönderen Vahdettin, burada asayişin sağlanması, silahların teslimi gibi amaçlarla göndermiştir. Gönderen, vatan ve millet için değil kendi saltanatını devam ettirmek için Mustafa Kemal'i göndermiştir' ifadelerini kullandı.

BOŞ ÖVÜNMELERLE DEĞİL…
Tarihten ders alınması gerektiğine vurgu yapan Kara, 'Osmanlı'nın ihtişamlı dönemine ne kadar ilgi duyuyorsak, Osmanlı'nın zevalini o kadar doğru okumalıyız ki cumhuriyetin geleceğini doğru anlayabilelim. Viyana'ya giden Osmanlı da benim, Viyana'dan dönen Osmanlı da benim. Gidenin muhteşem doğruları olmalı ki oraya kadar gitti ama gelenin de muazzam yanlışları olmalı ki oradan geri döndü. Boş övünmelerle değil, gidenin doğrusundan, dönenin yanlışından ders çıkartarak geleceğimizi yeniden planlamalıyız' şeklinde konuştu.

Zeynep Irmak ÖCAL