Partisinin Edirne il binasında basın toplantısı düzenleyen İriş, 2016 yılını değerlendirdi. Ekonomi, eğitim, dış politika, terör ve 15 Temmuz darbe kalkışmasını değerlendiren İriş, 'Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) hedefi insanlarımızın manevi duygularını istismar ederek dini bozmaktır. Papa'nın başlatmış olduğu 'dinler arası diyalog' projesinin ülkemizde ve diğer İslam ülkelerinde uygulanmasıdır. Böylece yer yüzünde hakim olan sömürü ve modern köleleştirme devamı sağlanmaktadır. Doğrusu biraz daha olsa başarılı olmuşlardı. Neyse ki Allah yardım etti de bütün foyaları ortaya çıktı' ifadelerini kaydetti.
15 Temmuz darbe kalkışması sonrası dış ülkelerinin tutumunu da değerlendiren İriş, '15 Temmuz kalkışmasından sonra Cumhurbaşkanı'nın ikazlarına rağmen AB'den ve ABD'den günlerce ses çıkmadı. Ellerini ovuşturarak beklediler. Artık sonuç belli olunca dudak ucuyla kınadılar. Böylece dostluklarını açıkça gösterdiler' dedi.
Yeni Anayasa ve Başkanlık sistemi çalışmalarını da değerlendiren İriş, 'Yeni anayasa ve başkanlık sistemi çok konuşuldu. Halen de mecliste görüşmeler devam ediyor. Başkanlık sistemi tüm dertlerden kurtulmanın ilacı olarak sunuluyor. Türkiye, şekil değişiklikleriyle kurtulamaz ancak zihniyet değişikliği ile kurtulur. Batı zihniyeti Türkiye'ye uygun bir zihniyet değildir. Hiçbir zaman yargıya müdahale olmamalıdır. Talimatlarla yapılan yargılamalar toplum vicdanında her zaman derin yaralar açar. Yeni anayasa ve Başkanlık sisteminde en önemli önceliklerden biri adil yargı sistemidir. Meclis güçlü olmalıdır' diye konuştu.
İriş Fırat Kalkanı Operasyonu hakkında ise 'Tarihin bize yüklemiş olduğu misyondan kaçamayız. Mazlum ve mazlum coğrafyaların sesi olacağız' dedi.

SP’li İriş, FETÖ’yü Papa’ya benzetti