MHP Grup Başkanvekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, Haberaks TV ekranlarında yayınlanan Burcu Düzgün Çoban'ın sunduğu Haberin Sesi programına katılarak açıklanan Türkiye 2016 ithalat ve ihracat rakamları hakkında değerlendirmelerde bulundu.

DAHA FAZLA ÜRETİM ŞART
Türkiye'nin dışa açık bir ekonomi olduğunun altını çizen Usta, "2016'nın Türkiye ekonomisi açısından kötü geçmesi ihracat rakamlarına da yansıdı. Üretimin yavaşlaması ihracat üzerinde olumsuz etki oluşturdu. Büyümenin istenilen düzeyde olmaması da ithalat üzerinde etkili oldu. Dış ticaret açığı vermeye devam ediyoruz. Türkiye'nin aslında daha fazla üretmeye daha fazla istihdama ihtiyaca var. Dış ticaret açığı ve cari açık verdiğimiz sürece dış kaynağa bağımlı hale geliyoruz. Türkiye'nin en büyük sıkıntılarından biri bu zaten. Bağımlı hale geliyoruz ve finansmanda aksama olması durumunda da büyümemiz olumsuz etkileniyor. İhracatımızı arttıracak ithalatımızı azaltacak yolları bulmamız gerekiyor. Bu konuda da çok fazla yol kat ettiğimizi de söyleyemeyiz tam tersi 14 yıllık AKP iktidarları dönemine ithalatımız ihracatımızın çok daha üzerinde arttı. Bunu tersine çevirecek reform sürecinin başlaması gerekiyor" dedi.

İTHALAT YAPMAK ZORUNDA KALIYORUZ
Düzgün Çoban'ın "ihracatın artması yönünde neler yapılabilir?" sorusuna Usta, "İhracatın artması öncelikle üretim desenimizle alakalı bir durum. Ürettiğimiz ton başına ihracatımız çok düşük, 1.3 dolar civarında. Bunu arttırmamız gerekiyor. Biraz daha teknolojik ürünler üretmeliyiz. Yurt içinde katma değeri fazla olan dışarıdan bütün parçaları getiriyoruz içerde monte ediyoruz ve ihraç ediyoruz bu da ülkeye katma değer bırakmıyor. Montajın getirdiği katma değer ne kadarsa o. Bunun ötesinde bir şeyler yapmamız gerekiyor. AR-GE, teknoloji teşviki ve yurt içerisinde girdi temin edilememesi çok önemli. Daha nitelikli daha düzenli üretim yapmalıyız. Sanayi organizasyonlarımızı düzeltmemiz gerekiyor. Özel sektörün kurumsallaşması çok önemli. Kurdaki aşırı dalgalanma da ihracatımızı çok etkiliyor. Kur dalgalanınca ihracatçı fiyat veremiyor. Doların Türk Lirası karşılığı belli olmadığı için bu ihracat ve ithalat üzerinde de olumsuz etki yapıyor. Kurdaki oynaklığı giderici önlemler almamız lazım bu da ekonomide düzenli istikrarı sağlamakla oluyor. Bu ekonominin genelinde komple bir düzeltme gerektiriyor. Siyasi istikrar, hukuk sisteminin iyi çalışması önemli. Piyasa üretmek için geleceğinden emin olmalı" yanıtını verdi.

Pirsu DÜZGÜN