AK Parti, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ve Saadet Partisi (SP) İlkadım İlçe başkanları, Samsun siyasetindeki gençlerin durumunu değerlendirdi. Gençlerin zararlı alışkanlıklardan spor, sanat ve siyasetle uzak tutulabileceğini söyleyen AK Parti İlkadım İlçe Başkanı Adnan Varol, ''Siyasete girmek isteyen gençlere dünya görüşü neye uyuyorsa, hangi parti olursa olsun gençlik kollarından başlamalarını tavsiye ediyorum'' derken, CHP İlkadım İlçe Başkanı Fatih Türkel, ''Bu ülkenin aydınlık geleceği gençlerden ve onurlu siyasetçilerden geçiyor'' ifadelerini kullandı. MHP İlkadım İlçe Başkanı Ali Korkmaz, ''Samsun'da on binlerce işsiz genç, apolitik ve siyasetle ilgilenmiyor. Gençlere bir ideal vermeliyiz'' şeklinde konuştu. SP İlkadım İlçe Başkanı Ali Okutan da, ''Samsun gençliğinin siyasete ilgisi istenilen boyutta değil. Oysa siyaset kurumu gençlerle güçlenecek ve siyasete güven gelecek'' dedi.

İLKADIM'DA CEVVAL GENÇLER VAR
İlkadım ilçe teşkilatında gençlerin çok canlı ve aktif olduğunu kaydeden AK Parti İlkadım İlçe Başkanı Adnan Varol ''Burada bir dava kültürüne inanmış bir sürü gencimiz var. Her gün de katlanarak büyüyor. Sayısal olarak değil nitelik olarak da gelişiyorlar. İlkadım, Samsun'un merkez ilçesi ve nüfusun da çoğunu gençler oluşturuyor. Burada tarlada çalışan genç de var, temizlikçilik yapan da, güvenlik görevlisi, avukat veya üniversitede okuyan gençler de var. Hepsi müthiş bir bağla birbirine bağlı. Hepsinin gelecek endişesi de var, gençlerin iktidar partisine yakın durmasının altında iş beklentisi de olabilir ama bunu buna bağlamak büyük bir saçmalık. Onlara dönüp bakıyorum, hepsinin ağabeyiyim. Belki kendi çocuğumla böyle samimi diyalog kuramıyorum. Çünkü zaman geliyor çocuğuma 'Şunu yapmayacaksın' demem gerekebiliyor. Çok güzel örgütlenmeleri var, sosyal hayatlarını da beraber geçiriyorlar. Hatta evlendikten sonra da ailece görüşmeye devam ediyorlar. Bazen onların toplantılarına katıldığımda, Samsun siyasetine yön veren ağabeylerinin 15-20 sene önce başka partilerin tabanından gelirken bu kadar şanslı olmadıklarını anlatıyorum. 20 sene sonra Samsun siyaseti bu gençleri konuşacak. İçlerinde o kadar cevval gençler var ki. İçlerinden milletvekilleri, belediye başkanları çıkacağına inanıyorum'' ifadelerini kullandı.

SUÇU SİYASETLE ÖNLEYEBİLİRİZ
Teşkilattaki gençlerin başka şehirlerden gelmiş olmasına rağmen hepsinin birer Samsunlu olduğunu söyleyen Varol, ''Samsun'la ilgili dertleniyorlar, şehirle ilgili bilgili olmaya çalışıyorlar. Onlarla gurur duyuyorum ama belli etmemeye de çalışıyorum. Çünkü disiplini de elimden kaçırmamam gerekiyor. Ama bazen de dayanamıyorum. Burası aynı zamanda bir okul gibi. Apolitik ve dünyadan bir haber gençlik vardı. Millet bilincine sahip olmayan, spordan sanattan hayattan beklentisi olmayan gençlere de rastladım. 15 Temmuz'dan sonraysa meydanları dolduran gençlik bize aslında öyle olmadığını gösterdi. Siyasete girmek isteyen gençlere dünya görüşü neye uyuyorsa, hangi parti olursa olsun gençlik kollarından başlamalarını tavsiye ediyorum. Çünkü ocak ve okul buralar. Çocukların düşünen, söz söyleyebilen ve hakkını arayabilen insanlar olmasını sağlamamız lazım. Bunun yeri de okullar olmuyor maalesef, buralar oluyor. Bazen aileler 'Çocuğum siyaset yapıyor yanlış bir şey yapıyor mu?' diye kaygılanıyor. Ben de AK Parti'de gençlerin siyaset yapmasıyla evlatlarının gelişimleri açısından doğru şeyi onların yapmış olduğunu düşünüyorum. Çünkü burada çocukların zararlı alışkanlıkları olmaz, asosyal olmaz, Samsun siyasetinde tanıyabileceği etkili kişi sayısı artar, problemlerini nereye taşıyacağını iyi bilir. Bizim şöyle bir talihsizliğimiz var, İlkadım İlçesi yerleşke olarak eski. Uyuşturucunun, adli suçların, mafyacılık oyunlarının bol olduğu ve kenar mahallelerinin de sayısının yüksek olduğu bir ilçe maalesef. Çocuklarımızın bunlardan sporla, sanatla ve boş zamanlarında da bu ülkeyle ilgili dertlenmelerini sağlayacağız ve doğru şeylere kanalize olmalarını desteklemeliyiz. Zeytinlik, Kadifekale, Hastanebaşı mahallelerinde üniversite tahsili yapmayan ve işi de bir genç ne yapabilir? Kapıya çıkacak, ya bir uyuşturucu satıcısıyla ya da kullanan birisiyle karşılaşacak. Bir gün beş gün kaçtı sonra ne olacak? O yüzden, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler oradaki genci buraya getirirse, kendi mahallesinin sorunlarını Samsun'un bakanına, milletvekillerine, İlkadım Belediye Başkanı'na direkt ulaşarak anlatabiliyor'' şeklinde konuştu.

GENÇLER CHP'DE
SİYASET YAPMAKTAN KORKUYOR
CHP İlkadım İlçe Başkanı Fatih Türkel, CHP'nin İlkadım gençlik örgütlenmesinin aktif olduğunu söyleyerek, ''Ama gençleri siyasete katmak anlamında biz de diğer siyasi partiler gibi sıkıntılar yaşıyoruz. Özellikle İlkadım ilçe örgütü olarak, üniversite yapılanmalarına önem veriyoruz. Mustafa Kemal Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'nde söylediği gibi bu ülkenin geleceği, bu yüzden ne yapmamız gerektiğini biz ayrı ayrı sorguluyoruz ve çalışıyoruz. Şu anda OMÜ'de üniversite yapılanmasına giriştik, liselerde de lise yapılanmamız var. Onlara hep bu ülkenin aydınlık geleceğinin gençlerden ve onurlu siyasetçilerden geçtiğini söylüyoruz. İl başkanı mı olmak istiyorsunuz, milletvekili mi? Hatta başbakan mı? Gelin CHP'de eğitiminizi alın önce bu şehri sonra da bu ülkeyi aydınlık yarınlara beraber çıkarmamız gerektiğini anlatıyoruz. CHP'de gençler bir duruşu ve hayat görüşü olduğu için siyaset yapar. Bize düşen de gençlerin önünü açmak onlarla beraber yürümek. Ama gençlerimiz CHP'de siyaset yapmaya korkuyorlar. Çünkü geleceğe dair iş korkuları var. Şu anda Samsun sınırları içinde AKP il başkanlığının veya milletvekillerinin referansı olmadan hiçbir devlet kurumuna giremiyorsunuz. Buna taşeronlar da dahil. Şimdi böyle bir sistemde insanlar bırakın CHP'de siyaset yapmayı, partinin önünden geçemiyor. Lisede okuduğu kitaptan dolayı, 'Sen burada politika yapıyorsun' diye disipline sevk edilen öğrencilerimiz de var. Gençler CHP'li oldukları için liselerde ve üniversitelerde baskı görüyorlar. Bu baskıya rağmen CHP'de siyaset yapmak isteyen tüm gençlere bizim yapabileceğimiz tek şey, bütün imkanları sağlamak. Çünkü gençler bizim siyasetimize yön verecek.

İŞSİZ GENÇLERİ
CHP'YE KAZANDIRMALIYIZ
İlkadım'ın mahallelerindeki örgütlenmelere de çok önem verdiklerini ifade eden Türkel, sözlerini şu şekilde sürdürdü: ''O mahallellerde okuyamamış ya da okulunu yarım bırakmış çok gencimiz var. Herkesin bizden talebi iş. Öyle bir sistem kurulmuş ki, aç bırakayım ki bana muhtaç olsun, bağımlı olsun. Ufak ufak yardım edeyim ki onlara istediğimi yaptırabileyim. Üniversite veya lisedeki gençlerimiz sorguluyorlar ama işsiz gençlerin tek derdi aş ve iş. Ocak ayı itibariyle yerel yönetim maratonuna çalışmaya başlayacağız. Samsun'un bir numaralı problemi işsizlik. Bunun için özellikle sosyologlar ve işadamları raporlar hazırlıyor. Çünkü biz özellikle işsiz gençleri CHP'de siyaset yapmaya kazandırma noktasında zorlanıyoruz. Biz yine de bu ülkenin yarınlarına dair kaygıları olan gençlerimizi, CHP'den bir şey olmaz diyenleri CHP'de bir şey olmaya davet ediyorum. CHP'nin il başkanının, ilçe başkanlarının milletvekillerinin hatta genel başkanının bir eksikliği varsa bu makamlar, koltuklar gençlerin.''

İŞSİZ GENÇLER
SOKAKTA MACERA PEŞİNDE
Samsun'da yaşayan gençlerin en temel sorununun işsizlik olduğunu belirten MHP İlkadım İlçe Başkanı Ali Korkmaz, ''Yürüttüğüm avukatlık mesleği içerisinde Samsun'da toplumun sosyal yapısını adliyedeki davalardan gözlemleme imkanım var. Samsun'da çok büyük oranda işsizlik var. Özellikle de üst mahallelerde yığınla işsiz genç var. Bu gençlerin pek çoğu niteliksiz. Liseyi bitirmiş ve ondan sonra da üniversiteyi kazanamamış üç beş gün evinde beklemiş, sonra sokağına inmiş orada sokağın köşesinde üç tane çocuk görmüş uyuşturucuya alışmış binlerce genç var. Samsun'da büyük sanayi tesisleri yok. 3-5 bin kişinin çalıştığı büyük sanayi tesisine ihtiyacımız var. İstihdam alanları olmadığı için onları sokakta bekleyen uyuşturucunun önce kullanıcısı, sonra satıcısı oluyor. Gençlerin işlerinin olması ve hayata tutunması lazım. Onları hayata motive edecek, bir ufuklarının olması lazım, işsiz bir gençte de bu olmaz. Bu yüzden Samsun'da on binlerce işsiz genç, apolitik ve siyasetle ilgilenmiyorlar sokaklarda macera ve çeteleşme peşinde, uyuşturucu tuzağındalar. Gençlerin siyasetle politikayla ilgileri çok az. Üniversitede okuyan gençlerin bir kısmı Türk Ocakları, Ülkü Ocakları veya Halk Evleri gibi sağda ve solda politikayla ilgileniyorlar. Samsun bu bakımdan gençleri sahipsiz bir şehir'' diye konuştu.

GENÇLERE BİR İDEAL VERMEK LAZIM
Gençlere yol gösteren ve onları bir çatı altında toplayan kişilerin de Samsun'da çok az olduğunu söyleyen Korkmaz, ''Gençlerin parti bazında bir siyasetten önce, onları bir fikir sahibi olmasını sağlamak gerekiyor. Dünyaya bakış açısı kazandırmak, sokaklardan ve suç bataklığından kurtarmak gerekiyor. Bunun için de onlara bir ideal vermek lazım. Sabah kalktıklarında kafalarında bir ideal olması gerekir ama bomboş kafayla kalkan gençler kafalarını uyuşturucuyla dolduruyorlar. Samsun'da gençleri günlük siyasete ısındıracak bir yapı, maalesef mevcut değil. Bence gençlere yapılabilecek en büyük iyilik Samsun'a binlerce kişinin çalışabileceği büyük yatırımlar getirmek. Zaten işi olan genç, sosyalleşir, sosyalleşince siyasileşir ve adım adım gider'' dedi.

GENÇLERİ SİYASETE
ISINDIRMALIYIZ
Samsun gençliğinin siyasetle ilgisinin istenilen boyutta olmadığını kaydeden SP İlkadım İlçe Başkanı Ali Okutan ise, ''Bizim partimizin gençlik kolları, ilçe gençlik kolları bir de lise ve üniversitede okuyan gençlerimizin yer aldığı Anadolu Gençlik Derneğimiz var. Partinin de özel sektörde çalışan gençlerle ilgili çalışmalarımız var. Gençlerin siyasetle ilgisi olmamasında partilerin de eksiklikleri var. Bu konu hakkında diğer partilerle fazla diyaloğa giremiyoruz, aslında girmemiz de gerekiyor. Aslında Türkiye'de dış güçlerin de etkisiyle şöyle bir de oyun var: Siyaset sevdirilmiyor. Eskiden düzgün ve iyi adamın siyaset yapmayacağı gibi bir algı vardı. Oysa tam tersi, düzgün ve dürüst insanların siyaset yapması lazım. Çünkü siyaset yönetim, memleketin ve toplumun geleceğini imar eden demek. Ama Türkiye'de siyaset kötü gösteriliyor. 80 öncesinde gençlik Amerika tarafından kullanıldı. Esas olarak gençlerin siyasetle uğraşması bilimsel olmalı ve yönetime gençleri katmalı. Üniversite gençliğine siyasetin gerekli ve iyi bir şey olduğu konusunda bilinçlendirmeliyiz. Elbette kendi görevlerinden sonra gelmeli. Gençleri siyasete ısındırmalıyız, siyaset yapmalılar. Kendi çocuklarımla da sık sık siyaset konuşuyoruz ve onlara 'İyi bir mühendis olabilirsiniz ama öyle zaman gelir ki siyaset yapmanız gerekebilir' diyorum. Bir de siyaset yapanlara hep bedeller ödetildiği için elbette aileler de korkuyor. Zaman zaman düzen ve devlet aynı anlaşıldığı için, Türkiye'de siyaset yapanlara büyük bedeller ödetilmiş, bunun için de bir korku pompalanmış. Siyasette aslında hem ekonomiyi hem de siyaseti yönlendiren bir aristokrat kesim var. Türkiye bu cendereyi 60'lardan beri yıkmaya çalışıyor yıkamıyor. Bedel de hep Anadolu insanına ödetiliyor. Çünkü Anadolu insanı siyasetin içerisine girdiğinde devletimizin büyüyeceğini, büyük işler başaracağını biliyorlar. Bu bir manipülasyon. İşte biz de bunu gençlerimize anlatmalıyız. Siyaset kurumu gençlerle birlikte güçlenecek ve bir güven gelecek'' şeklinde konuştu.

Zerrin SOMUNCU