Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi Ocak ayı Komisyonu Toplantısı, dün Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Turan Çakır başkanlığında yapıldı. Gündemde yer alan 'Samsun Büyükşehir Belediyesi Özel Halk Otobüsleri Uygulama Yönetmeliği'nin maddelerinde değişiklik yapma yetkisi belediye meclisine verilmiştir. Araç Devretme ve Yenileme başlığının 26. maddesinin son cümlesi 'Özel veya tüzel kişiler sistemde 10 araçtan fazla araca sahip olamazlar' cümlesi 'Özel veya tüzel kişilerin ihalede belirtilen araç sayısı kadar araç sahibi olabilir' maddesi, CHP'li üyeler tarafından 'tekelleşmenin önü açılabilir' diyerek eleştirildi.

BU KARARI ALMA DURUMUNA GELDİK
Eleştirilere cevap veren Turan Çakır, 'Şehir içinde toplu taşıma anlamında bir kargaşa var. Bunu kabul etmek lazım, bir türlü bunu istediğimiz seviyeye oturtamadık. Bu konuda özeleştiri yapmanın da hiçbir sakıncası yok. Hassasiyetlere dikkat ederek, mecliste karar alarak ihale yapıyoruz. Her seferinde de otobüslerin karşısındaki minibüsçüler veya dolmuşlar işi mahkemeye götürüyor. Bu anlamda bazı maddeleri iptal ettiriyorlar. Hukuki anlamda bu kararı alma durumuna geldik. Biz ihaleyi yaparken rotasyonlu yapıyoruz. 'Tek tek ihaleye çıkıldığında rotasyonlu çıkamazsın. Kalkış noktası ile varış noktasını belli edin' diyor. Bundan dolayı iptaller yaşıyoruz. Ama biz toplu yani 103 araçlı ihale şeklinde olursa burada rotasyon diye bir şey olmayacak' diye konuştu.

Gündem maddeleri görüşülürken meclise gelen ve Turan Çakır'a seslenen bir vatandaş, 'Ayın 19'unda evim yıkılacak. Ben yaşlıyım, eşim yaşlı ve evimizi karda kışta taşıyamıyorum. Haziran ayına kadar ertelenmesini talep ediyorum' şeklinde konuştu.

Zeynep Irmak ÖCAL