Samsun ve ilçelerinde faaliyet gösteren avcılık dernekleri, ava yasaklanan bölgelerin genişletilmeye çalışıldığı gerekçesiyle ilçe av komisyon toplantısını protesto etti. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü önünde toplanan avcılar, burada tepkilerini dile getirdi. Karadeniz Av Yaban Hayatı Avcılık Federasyonu Başkanı Mustafa Sezer, ''Şu anda 60 kilometrelik bir alanda av yasağı uygulanmak isteniyor. İlimizde 10 bin avcı var, bu kadar avcının küçük bir alanda olması büyük sorunlara neden oluyor. Bundan sonra siyasi girişimlerde bulunacağız, gerekirse dava açacağız'' dedi.

HAKSIZ YASAKLAMALAR YAPILIYOR
İlçe Av Komisyonu toplantısını protesto ettiklerini söyleyen Sezer, ''Bu toplantı amacını aşmış. Muhattap avcıların hiçbirisinin önemi yok. Bu yüzden biz bu toplantıyı federasyona bağlı ve bağlı olmayan diğer derneklerle birlikte protesto ederek katılmadık. Haksız yasaklamalar yapılıyor. Uygulamalar hepimizi rahatsız ediyor. Kara avcılığı kanununa göre yönetiliyoruz ama şu anda şahıs arazilerini de avlak ilan edip avlanmaya kapatılıyorsa biz de direnç içinde olacağız. Mevcut saha Bafra genel avlağı olarak belli bir kesimi Kuş Cenneti nedeniyle ava yasaklandı. Buna karşı değiliz. Ama şu anda istenilen 60 kilometrelik bir alanda, tüm bölgeyi ava yasaklamak. Bölgemizde avcılar genelde kanatlı avcılar, Terme Akgöl, Ladik ve Bafra Gölleri yasak. Bundan dolayı avcıyı sadece Alaçam'da zor şartlarda av yapabileceği bir yer yasak değil. İlimizde 10 bin avcı var, bu kadar avcının küçük bir alanda olması büyük sorunlara neden oluyor. Bundan sonra siyasi girişimlerde bulunacağız, gerekirse dava açacağız. Haklarımızı savunacağız ve bu işin peşini bırakmayacağız. İlimizde alınan kararlarda bizim de fikirlerimizin dinlenmesi gerekiyor. Şu anda uygulanan tamamen zıt. Hiçbir talebimiz dikkate alınmıyor. Bu toplantılar formaliteden yapılıyor. Avcının sorunları dinlenmeli ve sorunlara çare bulunmalı. Siyasilerin bir an önce bu konuya el atmalarını bekliyoruz'' diye konuştu.

AVCILARA DANIŞIN
Merkez Av Komisyonu (MAK) kararlarının Samsun'da uyulmadığını ileri süren Samsun Avcılar ve Atıcılar İhtisas Kulübü Derneği Başkan Nihat Batur ise, ''MAK kararına göre ava açık olan birtakım yerleri yasaklamak istiyorlar. Bir harita yapılacaksa beraber yapılsın istiyoruz. Duyduğumuz kadarıyla Samsun'dan Gerze'ye kadar ava yasaklanıyormuş. Bu kararın alınmaması lazım. Bu yasak kararlarını kim alıyor bilmiyoruz. Ama bu konunun bizimle konuşulması gerek. Avcı derneklerinin düşünelerinin alınması lazım. Kuş Cenneti'nin korunmasına devam edilmeli, buna karşı değiliz. Biz de o bölgeyi koruyoruz zaten. Ama tüm bölgenin ava yasaklanması yanlış'' ifadelerini kullandı.

USÜLSÜZ CEZALAR KESİLİYOR
Bafra Avcılık ve Atıcılık Derneği Başkanı Mehmet Gökçe de, ''Avlağımızda devletin verdiği haritaya dahi uyulmaz oldu. 25 yıldır yasak olan bölge var, burayı biz de koruyoruz. Hiçbir zaman da serbest olsun demedik. Ama 1 yıldır MAK tarafından serbest edilen ancak yerel idarelerin yasakladığı yerler var. Önceki gün resmi haritada serbest olan bir yerde 615 lira ceza alan avcımız var. İdare haritayı tanımıyor ve işlem yapıyor. Bir üyemize de tüfeği arabasının bagajında kılıfında olduğu halde 'Belki buraya avlanmaya geldin' denilerek 315 lira ceza kesildi. Bunlar artık bizi bıktırdı. Ama yılmayız asla. Çok kalabalık bi kitleyiz. Trabzon'dan Kastamonu'ya 35 bin avcı yapıyor. Az bir rakam değil. Biz geçen yıl belirlenen haritanın devam etmesini istiyoruz. İç bölgelerde hiçkimsenin istese de giremeyeceği veya turistlerin gezemeyeceğiz sazlık ve sulak alan var. Buradaki avın devam etmesini istiyoruz'' dedi.

Zerrin SOMUNCU