Kur artışı yüzünden ilaçlara 20 Şubat'tan itibaren zam yapılacağının belli olmasından sonra eczanelerde ilaç sıkıntısı yaşandığını ifade eden Samsun Eczacılar Odası Başkanı Onur Ferhat Karacan, ilaçta karaborsacılığın yaşanılabileceğini belirterek, 'Değişik zamanlarda karaborsacıların ortaya çıktığı dönemler oldu. Sağlığımızdan olmamak için doktora danışarak ve ilacı eczaneden alarak temin etmeliyiz' dedi.

AŞMA OLUNCA SIKINTI YAŞANIYOR
Türkiye'de ilaç fiyatlandırılmasının nasıl olduğu hakkında bilgi veren Başkan Karacan, 2009 yılından itibaren Global Bütçe Uygulaması'nın yapıldığını belirtti. Karacan, 'Global Bütçe Uygulaması adı altında devlet, Türkiye'de her yıl sağlık için bir bütçe ayırıyor ve bütçeyle yılı tamamlamaya gidiyor. Yılın sonunda da bütçe eğer açılmışsa, ya başka kalemlerden alarak ya da vatandaşa yansıtılarak, bu açığı telafi etmeye çalışıyor. İlaç kurunda meydana gelen aksaklıklar, Global Bütçe'nin fiyatlandırılmasını da etkiliyor. Siz bir fiyat belirliyorsunuz ve '2017 yılı için 23 milyon TL ilaç harcaması olacak' diyorsunuz. Mart atında tahmin edemediğiniz, geçmiş yıllarda da ülkemizde yaşanılan kuş gribi, domuz gribi gibi ya da farklı hastalıklar meydana geldiğinde, sağlık harcamasında aşma oluyor ve sıkıntılar yaşanıyor' diye konuştu.

ULAŞAMADIĞINIZ
HER İLAÇ ÇOK DEĞERLİ
İlaç fiyatlandırılmasının Euro kuru üzerinden yapıldığını söyleyen Başkan Karacan, bu durumun bazı sorunlara yol açtığını kaydetti. Bu işlemleri yaparken Euro kurunun 1,95 civarında olduğunu, ilaç fiyatlandırmasının da bu kura göre yapıldığını belirten Karacan, şu an kurun 4,10'a yaklaştığını söyledi. Karacan, 'Üretici istediği fiyatı alamadığı zaman ilaçları üretemeyebiliyor. Türkiye'deki ilaç fiyatlarının Avrupa'dan, dünyadan daha ucuz olduğunu söylüyoruz. Bu ilaçları bulabildiğiniz sürece sıkıntı yok, bulamadığınız zaman 5 liraya aldığınız ilaçların tamamı dünyanın en pahalı ilacı oluyor. Ulaşamadığınız her ilaç çok değerli oluyor' şeklinde konuştu.

20 ŞUBAT'TA ZAMLANACAK
6 Ocak tarihinde ilaca zam yapılacağının açıkladığını ancak zammın 20 Şubat'ta yürürlüğe gireceğini belirten Başkan Karacan, zammın açıklanmasının ardından piyasada bulunan ilaçların birden bulunamaz hale geldiğini söyledi. Karacan, '5 Ocak'a kadar bulunan ilaçlar artık daha zor bulunur hale geldi. Bazı endişelerimiz var, 20 Şubat'a kadar böyle yaşayacaksak ve 20 Şubat günü güncellenmiş rakamlar ortaya çıktığında bütün ilaçları bulabileceksek, bu sefer karaborsacılığı yaşamış olacağız ve bu doğru bir şey değil. Bunun şu an için böyle olup olmadığını bilmiyoruz ama böyle olabileceğini düşünüyoruz. Bunu takip etmek Tıbbi İlaç ve Cihaz Kurumu'na düşüyor. 2011 yılından beri kullandığımız ve dünyaya örnek olduğunu söylediğimiz İlaç Takip Sistemi gibi bir programımız var. Burada sadece eczaneleri değil ecza depolarını ve firmaların üretiminin de takip edilmesini talep ediyoruz' ifadelerini kullandı.

ÇOCUK ŞURUBU
PİYASADA YOK
'Türkiye'nin sağlığı için bir ilaç yoksa yoktur ve neden yok olduğunu tartışmamız lazım, eğer varken piyasaya sürülmüyorsa bunun nedenlerini açıkça ortaya koymalıyız' diyen Başkan Karacan, şu an çocuk şuruplarında, bazı guatr ve depresyon ilaçlarında zaman zaman temin sorunu yaşadıklarını söyledi. İlacı talep ettiklerinde depoda olmadığı yönünde cevap aldıklarını kaydeden Karacan, 'İlacın depoda mı, firmada mı nerede olduğunu İlaç Takip Sistemi'nden Sağlık Bakanlığı görebiliyor. Bizler de ilaçların nerede, ne kadar olduğunun görülmesini talep ediyoruz. Bu yokluğun nedeni araştırılmalı aksi halde çözülemez sorunlar yaşanabilir. Değişik zamanlarda karaborsacıların ortaya çıktığı dönemler oldu, sadece ilaç alanında değil birçok alanda. Sağlığımızdan olmamak için doktora danışarak ve ilacı eczaneden alarak temin etmeliyiz' sözlerini kaydetti.

Zeynep Irmak ÖCAL