Otizm uzmanı, otizmli yazar Birsen Başar, Atakum Belediyesi ve Özgecan Kadın Koordinasyonu Merkezi'nin düzenlediği 'Otizm ile Yaşamak' konulu konferansta Samsunlularla buluştu. Samsun Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi Salonu'nda gerçekleşen konferansa, Samsun Valisi İbrahim Şahin, Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, Özgecan Kadın Koordinasyonu Merkezi Gönüllü Yöneticisi Fatma Taşçı, Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Yılmaz, Samsun 19 Mayıs Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mahmut Erdoğan, Haber Medya Grubu Satış ve Pazarlama Direktörü Hülya Hacıoğlu ve çok sayıda vatandaş katıldı. Konferanstaki doğal ve samimi halleriyle Samsunluların yüzünü güldüren Başar, otizmle ilgili bilgiler verdi.

TEBRİK EDİYORUM

Birsen Başar'a teşekkür eden Samsun Valisi İbrahim Şahin, 'Böyle güzel bir sunum yaptığı için Birsen Başar'ı tebrik ediyorum. Bu organizasyona vesile olan Atakum Belediyesi ve Özgecan Kadın Koordinasyon Merkezi'ne de çok teşekkür ediyorum. Otizmle ilgili bilmediğim birçok şey vardı. Sunum sayesinde hepsini öğrendim. Samsun'da otistik ve spastik öğrencilerimiz için bir okul yapmak istiyoruz. Bununla ilgili bir arsa arıyoruz. Atakum Belediyesi bize bu konu ile ilgili bir yer gösterebilir. Arsayı bulduğumuz takdirde, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, okul yapacağına dair bize söz verdi. Otizmlilerle çok daha fazla ilgilenmeliyiz' dedi.

HAYATI BAŞARILARLA DOLU

Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı da, 'Hollanda'dan kalkıp buraya gelen Birsen Hanım'a bizleri kırmadığı için canı gönülden teşekkür ediyoruz. Hollanda'da bir belediyede çalışan Birsen hanım diğer otizmliler için çok güzel bir örnek. Hayatı başarılarla dolu bu kardeşimizi sizlerle bir araya getirmekten mutluluk duyuyoruz' diye konuştu.

BİRÇOK PROJEYE İMZA ATIYORUZ

Atakum Belediyesi olarak engelliler hakkında çalışmalar yaptıklarını kaydeden Başkan Taşçı, 'Gerek hükümetimiz gerekse yerel yönetim olarak bizler, özellikle dezavantajlı gruplara yönelik ciddi çalışmalar içindeyiz. Hükümetimizin engellilere yönelik maddi ve manevi katkıların yanı sıra engelli yasasıyla beraber engelli vatandaşlarımızın toplumla kaynaşması adına önemli adımlar atıldı. Biz de belediyeler olarak bu gelişimi desteklemek adına projeler yapmaya devam ediyoruz. Belediyecilik sadece yol yamak, kaldırım yapmak, bina yapmak değil. Belediyecilik insanlığın doğumundan ölümüne kadar bütün insani safhalarında müdahil olması gerektiğine inanıyoruz. Biz de bu gerekliliğe inanarak birçok projeye imza atıyoruz. Atakum Belediyesi olarak her zaman taşın altına elimizi koyuyoruz ve koymaya devam edeceğiz. Yaşam Park bünyesinde engelli hemşerilerimize iş alanında hizmet veriyoruz. Özgecan Kadın Koordinasyon Merkezi ile daha aktif, daha ilerici bir güç olarak çalışıyoruz. Şu an yapımına başladığımız muhtemelen Mart ayının 20'si gibi teslim etmeyi hedeflediğimiz Down Park Projesi'ni hayata geçiriyoruz. Downlu çocukların toplumla kaynaşmasını en iyi şekilde ortaya koyacağız. Aynı şekilde otizmli çocuklarımız için de çalışmalar yapıyoruz. 2017 yılında çocuklarımıza otizm park kafeteryasını hediye edeceğiz' dedi.

ROL MODEL

Özgecan Kadın Koordinasyon Merkezi Gönüllü Yöneticisi Fatma Taşçı ise, '3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde başbakanımız otizm eylem planını açıkladı. Biz de bu anlamdaki çalışmalarımıza hız vermeye başladık. 300'e yakın seminer veren ve 4. Kitabını çıkarmaya hazırlanan Birsen Başar, sadece otizmli olanlar için değil aynı zamanda engelli çocuğu olan tüm aileler için, engelli bireyler için hatta zihinsel ve bedensel engeli olmayan kişiler için de bir rol model. Bir insan otizmli iken bunları yapabiliyorsa, bizler neler yapamayız. Bunları düşünmek lazım. Bu anlamda ben herkesin Birsen Başar'ı dinlemesi gerektiğine inandım. Arkadaşlarla beraber 'Kesinlikle Birsen Başar buraya gelmeli' dedik ve hemen kendisine yazdım. Bize olumlu dönüş yapan Birsen Başar'ı Samsunlularla buluşturduk. İnanıyorum ki Birsen Başar birçok insan için umut olacak' ifadelerini kullandı.

BÜYÜK ALKIŞ

'Otizm ile Yaşamak' adlı sunumunu yapan Birsen Başar, otizmlilerin yaşadığı sosyal ve iletişim gibi sorunlarına değindi. Deneyimlerini anlatan Başar, zaman zaman anlattığı hikayelerle seyircilerden büyük alkış aldı. Konferansın sonunda hediye töreni yapıldı ve hatıra fotoğrafı çektirildi. Samsun Büyükşehir Salonu'nda Samsun'daki özel eğitim ve rehabilitasyon kurumları da stant açtı.

Ayşe KUŞCU