Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, 2015-2016 sezonunın fındık ihracat rakamlarını değerlendirdi. Geçen yıl 227 bin 556 ton fındık ihracatı gerçekleştiğini kaydeden Tosun, 'Fındıkta ihraç edilen miktarda düşüş olduğu gibi ülkeye giren döviz bazında da yüzde 26 civarında bir kayıp var. Bu da yaklaşık 290 milyon dolar kayıp demek'' ifadelerini kullandı.

KAYIP 680 MİLYON
DOLARA ULAŞABİLİR
Yıllar arasında gerçekleşmiş rakamlarda fındık miktarı bazında yüzde 20 düşüş olduğunu söyleyen Tosun, ''Ancak ihracatın dolar bazındaki gerçekleşme oranına baktığımızda da herhangi bir düşüş yok. Fındıkta ihraç edilen miktarda düşüş olduğu gibi ülkeye giren döviz bazında da yüzde 26 civarında bir kayıp var. Bu da yaklaşık 290 milyon dolar kayıp demek. Bu rakam bu şekilde düşmeye devam ederse, düşünülmesi gereken şeyler var. Son 10 yılın ihracat şampiyonu, 10.3 milyar dolarlık cari girdiyle birinci olan fındıktan sezon bu şekilde devam ederse ülkenin 680 milyon dolar civarında kaybı söz konusu olabilir'' diye konuştu.

STOK AZ, FİYAT ARTACAK
2015- 2016 sezonunda 227 bin 556 ton fındık ihracatı gerçekleştiğini kaydeden Tosun, ''Bunun karşılığında 1 milyon 981 bin dolar civarında döviz girdisi sağlandı. 2015-2016 sezonuna baktığımızda ton 8 bin 706 dolara geliyor. Bugünkü rakama bakladığımızda 8 bin 902 gibi bir rakama denk geliyor. Yani dolar bazında gerçekleşen rakam daha önde. Piyasada 150 bin tondan aşağıda stok yok denmişti ama bu rakamlar gösteriyor ki fındık ihracatçılarının 2016-2017 sezonu için 270 bin ton hedefi vardı, bu rakamı revize ederek 220 bin tona revize ettiler. Bu da başlangıçta söylenen stoğun ellerinde olmadığını gösteriyor. Bu süreç içinde mevcut ihracata giden 92 bin tonluk rakama baktığımızda, bu sene rekoltenin 350-400 bin ton olduğunu da düşünürsek, ihracat hedefi 220 bin tonla birlikte eldeki stoğun ihtiyacı karşılamayacağı ve fındık fiyatlarının kademeli olarak yukarıya devam edeceği yönünde bir izlenim görüyoruz'' dedi.

ÜRETİCİ KUMPASTA
Devletin mutlaka müdehale alımı yapması gerektiğini belirten Tosun, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Fındık üreticisinin bir kumpasta olduğunu defalarca söyledik. Önceki dönemlerde hareket eden Fiskobirlik vardı, ama şimdi yok. Alımda tekelleşme ciddi bir baskı oluşturuyor. Devlet, taban fiyat uygulamasını yapamıyoruz dese bile böyle bir şey kabul edilemez. Karadeniz'in en önemli ürünü fındık. Ülke ekonomisine de en çok kazandıran ürün. Adil bir piyasa ve tatmin edici bir fiyat Karadeniz Bölgesi'nin, üreticisinin alın terinin hakkıdır. Bu konuda devlet üzerine düşeni yapmalı.''

Zerrin SOMUNCU