Haberaks TV'de yayınlanan ve her hafta Samsun'un iş dünyası temsilcilerini ağırlayacak olan "İş'te Samsun"un ilk program konuğu Empati Organizasyon Yönetim Kurulu ve Samsun Genç İş Adamları Derneği (SAMGİAD) Başkanı Savaş Gömeç oldu. Haberaks TV Programlar Koordinatörü Sinan Sallabaş'ın sorularını cevaplayan Gömeç, Samsun'un ekonomik ve kültürel hayatını hareketlendirecek yeni projeleri hakkında çok özel açıklamalar gerçekleştirdi.


SİNAN SALLABAŞ: Uzun yıllar Empati Organizasyon'la Samsun'da medya planlama operasyonlarında yer aldınız, aynı zamanda da Samsun Genç İş Adamları Derneği'nin de (SAMGİAD) başkanısınız. Ne kadar zaman oldu?

SAVAŞ GÖMEÇ: Empati Organizasyon 13. yılında, SAMGİAD da 9 yıllık bir dernek. Ben de 9 aydır SAMGİAD'ın başkanlığını yürütüyorum. Öncelikle hem derneğim adına sizinle birlikte İş'te Samsun programını bugün başlatmış bulunuyoruz. Umarım her şey güzel olur. Bu ticari günlerimiz bir taraftan göz açıp kapayıncaya kadar geçerken müesseselerimizi de geliştirmenin ve duygu ve düşüncelerimizi paylaşmanın bir yoludur bu durum

İŞ'TE SAMSUN VERİMLİ OLACAK
SİNAN SALLABAŞ: İş'te Samsun işbirliği hakkında neler düşünüyorsunuz?

SAVAŞ GÖMEÇ: Aslında baktığımızda moralimiz bozan ve canımızı sıkan birçok şey yaşıyoruz. Ancak bir taraftan da hayatı devam ettiren dinamikler üretim, sermaye ve bu işe gönül koymuş insanlar var. Şüphesiz bu hayatların da devam etmesi gerekiyor. Biz biraz da bu konuları konuşmak istedik. Türkiye'nin içinde bulunduğu durumları bir dernek olarak yerine getiriyoruz ama bizim asli amacımız ticari hayatlarımıza katma değer sağlamak. Ekran önündeki tecrübelerimizi geliştirmek ve topluluğa karşı konuşurken tecrübelerimizi geliştirmek ve genişletmekti. Bu açıdan bu program için sizlerin sağlam bir talebinizle birlikte bir uyum organizasyonu sayesinde gerçekleşti. Zaten öncesinde de Haber Medya Grubu'yla birçok organizasyonda birlikte yer aldığımız için, arkadaşlarımıza 'İş'te Samsun İşbirliği' projesinden bahsettim. Belirli zaman birbirinden farklı sektörlerde birbirinden değerli arkadaşlarımız bu masada olacaklar. Bu proje SAMGİAD'ın öncülük ettiği ve sizinle beraber yola çıktığı bir proje. Umuyorum ki Samsun iş yaşamındaki diğer bireylerini de harekete geçiren bir katma değer olacak. Çok verimli bir program olacağını düşünüyorum.

AİLE ANAYASASIYLA
ŞİRKETLER AYAKTA KALACAK

SİNAN SALLABAŞ: Dernek olarak çok ciddi bir şeyi dile getiriyorsunuz her fırsatta. Şirketlerin daha profesyonel yönetilmesi için "Aile Anayasası" kavramından bahsediyorsunuz. Bir de ortaklık kültürüyle ilgili öncülükleriniz var. Bunları anlatabilir misiniz?

SAVAŞ GÖMEÇ: Bizler de dahil içinde bulunduğumuz iş yaşamları, bugünün şatlarında başarılı siyasi partiler ve şirketler belirli gerekçelere dayanarak bu başarıyı ayakta tutup, sürdürebiliyorlar. Öncelikle başarmak kadar başarıyı sürdürebilmenin zor olduğundan başlarsak cümlemiz o zaman yerini bulacak. Yani başarı, başlı başına bir anlam ifade etmiyor. Önemli olan başarıyı sürdürebilmek. Biz de şirketlerde aile anayasası dediğimiz şeyin gerekliliğini ısrarla ve önemle vurguluyoruz. Neden babalarımız, abilerimiz, amcalarımız dişlerini tırnağa takarak bizim bugün elimizdeki imkanların onların ellerinde olmadığı koşullarda belki de öyle bir ticaret yapıyorlardı. O insanlar ne zorluklarla şirketlerini kurdular. Aile anayasası, geliştirilmiş şirketlerin ayakta kalabilmesi, kendilerinden sonraki nesle aktarılırken de aile bireyleri ve üyeleri arasında herkesin başarılı olacağı noktada, görevlerin tarafsız ve özgür kişiler tarafından ya da aile şirketindeki yönetim kurulu tarafından belirlenerek onlara görevlere verilmesi anlamına geliyor. Kimseyi üzmeden, kırmadan, yetenekleri doğrultusunda kazanacağı şekilde ve hep birlikte aynı yola aynı plan doğrultusunda ayakta kalarak başarıyı sürdürebilmek için bu koşul gerekli.

SİNAN SALLABAŞ: Şirketi olan birinin o şirketin yönetiminde bulunmaması o şirket için rasyonel midir?

SAVAŞ GÖMEÇ: Kesinlikle. Ters açıdan baktığımızda, 30 yılınızı bir şirkete verseniz bile evladınız sizin gibi bir organizatör veya fabrikatör olmak istemeyebilir. Sanat yönü gelişmiş olabilir veya duyu ağırlıklı bir yönü vardır. Kimi işletmeden hoşlanır, kimisi de duygusal zekadan. Mesela bizim duyu ağırlıklı bir yönetimimiz var. Hizmet sektöründe organizasyon işi yapıyor oluşum bu yüzden. Benim oğlum ilerleyen günlerde 'Bu sektörde olmak istemiyorum. Matematiksel bir yapım var veya ben sanatçı olacağım' diyebilir. Siz de şirketinize iyi bir yönetici atarsınız ve şirketleriniz devam eder. Oğlunuz da sanatsal çalışmalarına devam eder.

SİNAN SALLABAŞ: Tırnaklarıyla masaya yapışmış kişileri masadan kaldırmak hiç de kolay değil. Siz bunu aşmak için neler yapıyorsunuz?

SAVAŞ GÖMEÇ: Kendi kurduğumuz şirketin ilk kurucusu ben olduğum için ilk emektar da benim. Ama bir taraftan da şunu da düşünüyoruz; benim evladım bu işi yapmak zorunda değil. Ama ben bunu doğru bir yönetim kuruluyla doğru bir paylaşım içerisinde yerleştirebilirsem, oğlum yönetim kurulunun aylık toplantılarına katılır, inceler, disipline eder ve varsa bu işten ekmeğini yemeye devam eder. Ama burada bizim için asıl önemli olan 40 yıllık zorluklarla alınmış yolun bir çırpıda değişmesi kolay olmaması. Ama artık bunu yavaş yavaş görmeye başladık. Sonuç olarak değişim gerçekten kaçınılmaz bir durum. Başta Samsun olmak üzere diğer kentlere aktarabileceğimiz en güzel şeyin büyüme ve sürdürülebilmede, emniyet kemeri olan şirketlerde aile anayasası olması çok değerli. SAMGİAD da bu konuda üzerine düşeni en kısa zamanda yapacak. Ortaklık kurma konusunda biraz geriden gidiyoruz. Dünyada bunun başarı örnekleri çok. Artık bizim bir araya gelmemiz şart. Biz iyi arkadaşlıklarla iyi bir ortaklık kurmaya çalışan bir milletiz. Hele ki Karadenizliyseniz bu duygu bizde daha da baskın olur. Haliyle birbirini sevmeden geçmiyor ortaklığın yolu.

KENDİ İSTEMEDİĞİMİZİ
BAŞKASINA YAPMADIK
SİNAN SALLABAŞ: Şimdi SAMGİAD'ın yol haritasını ortaya koyarsak, sizin Samsun'da hatırı sayılı ve profesyonel olarak işin içine girdiğiniz bir firmanız var. Bu firma, şirket olmaya nasıl karar verdi? Siz bu mesleği neden istediniz, nasıl karar verdiniz?

Savaş GÖMEÇ: Bu serüven 13 yıl önce başladı. Karadeniz Teknik Üniversitesi Müzik Öğretmenliği programını okuduğum zamanlarda okulumun bitmesine bir yıl gibi bir süre varken Samsun'a birkaç organizasyon için gezmeye gelmiştim. Zaman zaman bu işi yapan firmalara baktığımda insanların kendi çaba ve imkanlarıyla açılış düğün ve organizasyonlarını yaptığını gördüm. Hizmeti alan ve veren kişi tarafından bu iş iyice hesap edilmeli diye düşünmüştüm ve serüven böylece başladı. Şükürler olsun ki, Samsun ve Karadeniz Bölgesi'nde birçok insana ekmek verebilmek ve birçok insanın ihtiyaçlarını görebilmek açısından bir hizmet dalı oluşturduk. Gerçekten de örnek oldu ve bizi başarıdan başarıya koşturdu. Bize hep başarı kelimeleri söylendi. Şirketin adının 'Empati' olmasının da bir anlamı var. Her sabah işe gittiğimizde ne niyetle gidiyoruz onu bilmemiz lazım. Bizim hayat kuralımız bu oldu. Kendimiz istemediğimiz hiçbir şeyi başkasına yapmadık. 2005 yılında kurulduk ve hızla büyüyerek bugüne kadar geldik.

EVLENİYORUZ FUARI
SAMSUN İÇİN ÖNEMLİ
SİNAN SALLABAŞ: Peki bu sektörün Türkiye ve dünyadaki yerine baktığınız zaman ne görüyorsunuz?

SAVAŞ GÖMEÇ: Artık bu sektörde birkaç yıldır bunun bir seviyesi yok. Türkiye genelinde geniş bir kitleye sahip firmalarla aynı işi sunma şansına sahibiz. Genel olarak da İstanbul, Ankara, Bursa gibi büyük sanayi şehirlerindeki gibi değil, Samsun'da ama en azından oralardaki gelişmeleri takip ederek kendimize çözüm ortakları ediniyoruz. Ve çok okuyor, çalışıyor, takip ediyor ve araştırıyoruz. Hazır yeri gelmişken söyleyeyim 9-11 Şubat Evleniyoruz Fuarı var Samsun'da biz de firma olarak katılıyoruz. Hatta düğün organizasyonlarını beraber yürüttüğümüz Başak Organizasyon'la birlikte orada olacağız. Fuarda en büyük stantlardan birini aldık. Ve biz buradayız, beraberiz demek istiyoruz. Herkesi TÜYAP Kongre Merkezi'ndeki fuara davet ediyorum.

2 BİN KİŞİLİK DEV MEKAN PROJESİ

SİNAN SALLABAŞ: Gelecekle ilgili hedefleriniz nelerdir?

SAVAŞ GÖMEÇ: 2018 yılı içerisinde nasip olursa doğru projelendirme ve ortaklarla benim başı çektiğim ya çevre yolu ya da Ankara yolu üzerinde büyük bir projemiz var. Bu projenin ismini şu an söylemek istemiyorum ama Ankara'daki Congresium gibi büyük bir proje düşünüyoruz. Yani iki bin kişinin aynı anda bir binanın içerisin tek çatı altında çeşitli etkinliklere katılabileceği anahtar teslim bir yer olacak. Yani Ankara ve İstanbul olduğu gibi hizmet getirme çabası içerisinde de olacağız. Yıl içinde 45 günde bir stand up showların ve konserlerin olabileceği bir yapıdan bahsediyorum. Gelen kişi sayısı çok olduğunda uygun fiyatlar da olacak. Biz Samsun'a katma değer sağlayacak bu projeyi 7,5 dönümlük bir alan üzerine hazırlamak istiyoruz ve bu büyük çalışma için 40'a yakın mekan gezdik. Araştırmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. En iyiler neredeyse gidip onlara bakıyoruz. Yurt dışındaki örnekleri de inceleyeceğiz. Amacımız sadece yapalım para kazanalım değil. Aynı zamanda hizmette de bulunmak. Ayrıca Samsun'un kültürel özelliklerine de katma değer sağlayacak.

SİNAN SALLABAŞ: Turizm sektörü Rusya'yla yaşanan gelişmelerden sonra gerilemeye başladı. Samsun'da uçak bileti rezarvazonu konusunda adım atacağınızı biliyorum. Bu konu hakkında kısaca bahsedecek olursak neler söylemek istersiniz?

SAVAŞ GÖMEÇ: Biraz önce bahsetmiştik şirketlerde aile anayasası ve ortak müteşebbisiliğini bir dernek başkanı olarak da sürekli dile getiriyorum. Bu konuyu da görevimiz olarak belirledik. Bu konu hakkında çok değerli bir arkadaşım Hasan Bütün'ün işletmesi var. Eşiyle birlikte Atakum İlçesi'nde Borkonut binasının altında turizm seyaht acentesi işi yapıyorlar. Hasan kardeşimle birlikte bu ortaklık müteşebbislik çalışmaları içerisinde hem örnek oluşturması hem de ilişkilerimiz birbirini çok ilgilendirdiğinden, Empati Organizasyon olarak Hasan Bütün'ün yüzde 50 hissedarı olduk. Biz SAMGİAD olarak kendi dönemimizde 4-5 tane ortak müteşebbislik işi çıkaracağız. Yalnızca konuşmakla olmuyor. Elimizi bu taşın altına koyduk.

SAMSUN BAROSU VE
EMPATİ ORGANİZASYON İŞBİRLİĞİ
SİNAN SALLABAŞ: İşinizden dolayı yeme-içme kültürüyle de iç içesiniz. Türkiye'deki kalifiye elemanlarda hemen tutuluyor. Bu konu hakkında Samsun Barosu'yla bir çalışma projeniz var. Bize bu konu hakkında neler söylemek istersiniz?

SAVAŞ GÖMEÇ: Biz Samsun Barosu Lokali ile ilgili çalışmalarımız olacak. Yaz sezonunda öncelik baro üyeleri, savcı ve avukatlar olmak kaydıyla Samsun halkına da hizmet vermek istiyoruz. Bu konuda Samsun Barosu'na destek vereceğiz. Empati Organizasyon olarak çalışma arkadaşlarımızdan bir ekibi barodaki çalışmalarda görevlendirdik. Buradaki amacımız lokalle olan diyaloglarımızı daha da geliştirmek, baro üyelerine, avukat ve savcılara aileleriyle birlikte olan etkinliklerde hizmet etmek. Onların olmadığı zamanalarda da Samsunlu vatandaşlara temiz ve kaliteli bir şekilde hizmet etmek. Sağolsunlar baro yöneticilerimiz bize bu teklifle geldiler. Çalışmalarımız için iki sezonumuz var. Ve bu iki yıl içerinde yeni binalarında kendileriyle çalışacağız. Bu yıl bizim için örnek olacak. Şimdiden bizi arayıp soranlar merak edenler var. Şimdi daha da kaliteli işleri ortaya koyma şansımız olacak. Aynı zamanda fuar içerisinde de VİP hizmet verecek bir salonumuz oldu. Büyük bir yatırım gerçekleştirdik. Biz ekipçe, hizmet sektöründe doğduk ve hizmetten anlıyoruz. Organizasyon kelimesini içeren her şeyden anlıyoruz. Dikey büyümek zamanı değildi. Biz kendi içimizde yatay büyümeliydik. Az önce bahsettiğim, 1.5 yıl sonra kazmasını vuracağımız bir yapının içine gireceğiz. Bu sadece para kazanması noktası değil, insanların Samsun'dan geçerken gördükten sonra anlatacağı bir değer olacak. Organizasyon noktasında çok eksiği de tamamlayacak. Samsun'a yararlı bir iş yapmanın da hazzını yaşatacak.

OLİMPİYAT BAYRAM
HAVASINDA GEÇMELİ
SİNAN SALLABAŞ: 2017 İşitme Engelliler Olimpiyatları da hayata geçecek, başarılı olması Samsun için çok önemli. Bununla ilgili ne düşünüyorsunuz?

SAVAŞ GÖMEÇ: Muhteşem bir olimpiyat. Dünyada 3. büyük olimpiyattan bahsediyoruz. Ankara'ya bakanımız Akif Çağatay Kılıç'ın yanına da giderek kobiler ve dernekler olarak desteklerimizi verdik. Hizmet sektöründe çalışan, vergi veren ve aynı zamanda istihdam yaratan bir işadamı olarak ben olimpiyatta emeği geçen herkese teşekkür ediyorum, şükranlarımı sunuyorum. Biz dernek olarak da olimpiyatlara gerekli destekleri vereceğiz. Bununla ilgili şimdiden çalışmaya başlayacağız. Samsun'un gelecek zamanda görebileceği en güzel organizasyon. Bayram havasında geçmesi lazım.

SİNAN SALLABAŞ: Verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ediyorum. Çok keyifli bir sohbet oldu.

SAVAŞ GÖMEÇ: Ben teşekkür ediyorum. Benden sonra bu projede SAMGİAD'ın birbirinden değerli işadamlarını ağırlayacaksınız, bunun için de çok mutluyuz. Son olarak şunu da eklemem lazım. Ülkemiz zor zamanlardan geçiyor. Büyük ama birbirimizi her gün birkaç sefer görebileceğimiz bir şehirde yaşıyoruz. Bu çok güzel bir şey. Bu şehirde birbirimizle yaşamanın, çalışmanın keyfine varalım. Türkiye'nin her tarafı cennet ama Samsun katma değerleriyle ayrı bir şehir oldu. Birbirimize sarılarak ülkemizin yaşadığı zorlukları atlatabiliriz.

Dilber BAHADIR