AK Parti Samsun Milletvekili Hasan Basri Kurt, Anayasa değişikliğinde yaşanacak referandum sürecini değerlendirdi. Türkiye'de referandumlara gidenlerin genelde sağ partiler olduğunu söyleyen Kurt, ''Şu ana kadar da 'evet' oyu çıktı. Türkiye'de yaklaşık yüzde 65''lik bir sağ blok var. Biz bunun içinden ağırlıklı olarak evet oyu çıkacağını düşünüyoruz. Anketler bu yönde'' ifadelerini kullandı.

YÜZDE 65'LİK SAĞ BLOK VAR
Türkiye'yi dönüştürme gayretine bir karşı duruş olduğunu söyleyen Kurt, ''Anayasa teklifimizin birinci maddesi adaletle ilgili. Hakimlerin bağımsızlığının yanında tarafsızlığını da ekledik. Ama buna da 'hayır' dediler. 18 yaş seçme yaşıydı, seçilme yaşı da olsun; nasıl '18 yaşındaki bir genç oy atabiliyorsa aday olma şansını da elde etsin' dedik. CHP buna da 'hayır' diyor. Türkiye'de şu ana kadar referandumlarda 'evet' çıktı. Referandumlara gidenler de genelde sağ partiler oldu. Sol partilerin de temelini CHP tutuyor. Aslında bürokratik oligarşinin de vesayetinin bir nevi sözcülüğünü yapıyor. Biz bu vesayet sistemi ortadan kalksın, halkın doğrudan yönetimiyle ilgili ne kadar adım atmak istersek hepsini yaptık. Türkiye'de bir sağ blok var. Yaklaşık yüzde 65'i buluyor. Bunun içinden biz ağırlıklı olarak 'evet' oyu çıkacağını düşünüyoruz. Anketler bu yönde. Ama bu solun dışlanması demek değil. Keşke sol daha iyi bir sol olsa. Keşke vesayet sistemini savunmak yerine ciddi biçimde sosyal demokrasi örneği verebilse de bu hem sağı destekler, hem de Türkiye'nin tüm süreçlerine katkı verecektir. CHP'nin, 11.5 milyon seçmeni var. Diğer sol görüşleri de eklediğimizde 20 milyona kadar çıkıyor. Ama bu, bir seçim olacak diğerinin dediği olmayacak, diğerlerinin mutlak anlamda olacak demek değil. Demokrasi ve hukuk da böyle bir şey değil. Gelen Cumhurbaşkanı herkesin olacak. Ayırt edici bir şey söz konusu değil'' diye konuştu.

CHP'NİN BU ANLAYIŞI
BIRAKMASI LAZIM
Solun kendi politikasını oluşturması gerektiğini kaydeden Kurt, ''Biz bu Anayasa sürecinde CHP'yi de masaya çağırdık. Ama CHP sürekli masadan kaçtı. Yapıcı olmadı. Keşke Türkiye'nin önünü açacak adımlarda kendisi de destek verseydi. Biz, 'bizim dediğimiz mutlaka en doğrudur' demiyoruz. Siyaset oturup bu işi konuşmak ve belli oranda ortaklaşmayı içeriyor. Buna göre Türkiye'nin geleceğini dizayn etmeliydik. Ama CHP 'Sadece benim dediğim doğru, bunun dışında her şey yanlış' diyor. Bu anlayışı bırakması lazım. Cumhurbaşkanlığı sistemi de desteğe hala açık. Bundan sonra uyum yasaları süreci yaşanacak. Bakalım o zaman ne yapacaklar, katkı verecekler mi vermeyecekler mi? Bu sistemin Türkiye'de oturması için CHP'den nasıl katkılar olacak? Bu süreç referandumun ertesi günü mutlak anlamda bitmiş bir süreç de değil. Hayat dinamik devam ediyor. Düzeltmeler, eklemeler gerekebilir. İnşallah CHP orada eski tavrını devam ettirmez'' sözlerini kaydetti.

Zerrin SOMUNCU